Germania vrea o politică mai curajoasă a UE faţă de SUA: Relaţiile ‘nu vor mai fi niciodată aceleaşi’

Publicat:

Ministrul german de externe, Sigmar Gabriel (foto), s-a pronunţat marţi pentru o politică mai curajoasă şi mai puţin dependentă a ţării sale de Statele Unite, atrăgând atenţia că relaţiile cu SUA ‘nu vor mai fi niciodată aceleaşi după Trump’, dar şi asupra riscului ca Uniunea Europeană şi ONU să-şi piardă din relevanţă, informează AFP, Reuters şi Deutsche Welle, conform agerpres.

Într-un discurs de o jumătate de oră rostit la Berlin, la Forumul de politică externă organizat de Fundaţia Koerber, Sigmar Gabriel a îndemnat Uniunea Europeană ca, pentru a-şi apăra mai bine interesele, să tragă învăţămintele din retragerea SUA de pe scena internaţională, sub impulsul preşedintelui actual Donald Trump.


Citeşte şi: A murit Regele Mihai

‘SUA nu mai văd lumea ca o comunitate globală, ci ca o arenă de luptă în care fiecare trebuie să-şi caute propriul avantaj’, a declarat vicecancelarul, subliniind că politica externă a Germaniei ar trebui să fie mai îndrăzneaţă şi să nu urmeze pur şi simplu linia Washingtonului.

Sigmar Gabriel a îndemnat Europa să devină ‘un actor care contează’ în faţa politicii unilateraliste ‘America First’ a lui Donald Trump, o tendinţă despre care şeful diplomaţiei germane consideră că se va menţine şi după plecarea actualului preşedinte al SUA.

‘Relaţia între Statele Unite şi Europa nu va mai fi cea care a fost mult timp, inclusiv după Trump’, a afirmat Gabriel.

În opinia sa, ‘dominaţia mondială a Statelor Unite aparţine treptat istoriei’, odată cu ascensiunea Asiei, în special a Chinei, ‘iar Europa ar trebui, din aceste considerente, cu atât mai mult să devină o putere capabilă să-şi pună amprenta şi să-şi definească interesele’.

În acest cadru, ministrul social-democrat a apreciat cuplul franco-german ca esenţial şi a invitat Germania să răspundă favorabil propunerilor preşedintelui francez Emmanuel Macron vizând reformarea Uniunii Europene şi mai ales a zonei euro, în timp ce cancelarul Angela Merkel rămâne reticentă.

Citeşte şi: Vocea Americii şi Radio Europa Liberă sunt oficial ‘agenţi străini’ în Rusia

‘Germania trebuie să ofere impulsuri, ţara noastră s-a mulţumit prea mult timp cu o atitudine de blocaj’, a menţionat Gabriel. ‘În materie de iniţiative politice cu privire la Europa, Franţa conduce în prezent cu 10 la 0, noi nu ar trebui să lăsăm scorul în această situaţie’, a adăugat el.

În opinia lui Sigmar Gabriel, pentru a se ajunge la compromisuri, ‘Franţa trebuie, poate, să devină un pic mai germană în chestiunile financiare şi Germania un pic mai franceză în chestiunile de securitate’.

Poziţionarea Berlinului faţă de propunerile Parisului va juca un rol central în negocierile care se profilează între cancelarul conservator Angela Merkel şi social-democraţii germani în tentativa de formare a unui nou guvern.

În timp ce Partidul Social-Democrat (SPD) este favorabil acestor propuneri, creştin-democraţii le privesc cu rezerve, mai ales în ce priveşte un buget propriu al zonei euro, în care văd un pericol de mutualizare a datoriilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Veronica Dragalin: În ultimii doi ani a scăzut mult încrederea procurorilor în vetting

Veronica Dragalin: În ultimii doi ani a scăzut mult încrederea procurorilor în vetting În ultimii doi ani a scăzut mult încrederea procurorilor în procesul de...

O femeie, medic stomatolog, din R. Moldova, ucisă cu bestialitate în propriul său cabinet stomatologic din Brăila

O femeie, medic stomatolog, din R. Moldova, ucisă cu bestialitate în propriul său cabinet stomatologic din Brăila Momente de groază, aseară, în Brăila. Un medic...

Radu Marian: Actualul guvern a construit de trei ori mai multe drumuri

Radu Marian: Actualul guvern a construit de trei ori mai multe drumuri Radu Marian, deputat PAS, a scris că actualul guvern a construit de trei...

O companie farmaceutică germană intenționează să intre pe piața farmaceutică din Moldova

O companie farmaceutică germană intenționează să intre pe piața farmaceutică din Moldova Un grup farmaceutic german, cunoscut pentru portofoliul său impresionant în oncologie, hematologie, urologie...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.