X

Germania vrea să renunțe în totalitate la industria energetică nucleară

Ministrul german al mediului, Svenja Schulze (foto), a prezentat joi, când se împlinesc 10 ani de la catastrofa de la centrala nucleară japoneză de la Fukushima, un plan pentru o renunţare totală la industria energetică nucleară în ţara sa, transmite dpa, potrivit agerpres.

Dincolo de închiderea centralelor nucleare propriu-zise, documentul prezintă măsuri precum închiderea facilităţilor de procesare de combustibil nuclear şi uraniu, întărirea cooperării cu alte ţări şi extinderea accelerată a energiilor regenerabile.

Citește și: Peste 2.000 de brazilieni au fost răpuși de covid în ultimele 24 de ore

‘Munca noastră nu se va încheia cu renunţarea la energia nucleară în Germania la sfârşitul lui 2022’, a spus ministrul Schulze. ‘Renunţarea noastră la energia nucleară nu este compatibilă cu producerea de combustibil şi elemente combustibile pentru centrale nucleare din străinătate’, a adăugat ea.

Ministrul a deplâns faptul că propunerile ‘nu au găsit sprijinul necesar în guvernul federal în această perioadă legislativă’, cu referire probabilă la perspectiva alegerilor federale din septembrie.

Documentul aduce argumente împotriva prelungirii duratei de viaţă a centralelor nucleare învechite, precum şi a subvenţiilor de stat.

Pericolul reprezentat de centralele nucleare din ţări vecine ca Franţa şi Belgia scoate în evidenţă importanţa întăririi cooperării între ţări, se mai spune în document.

De asemenea, Schulze a respins noul concept al reactoarelor mai mici şi mai puţin costisitoare, aşa-numitele Reactoare Modulare Mici (SMR). Acestea nu ar face decât să transfere dezavantajele de la centrale mari la multe centrale mici, a explicat ea.

Citește și: Cuba se deschide investițiilor străine ‘de până la un milion de dolari’

La 11 martie 2011, după un seism urmat de tsunami, centrala nucleară Fukushima Daiichi din Japonia a suferit topirea miezurilor la trei dintre reactoare, în cel mai grav accident nuclear după tragedia de la Cernobîl.

La scurt timp după aceea, cancelarul Angela Merkel a luat una din cel mai intens discutate măsuri ale mandatelor sale, decizând că Germania va renunţa la utilizarea energiei nucleare.

Tags: Angela MerkelCernobîlFukushima Daiichiindustria energetică nuclearăReactoare Modulare Mici (SMR)Svenja Schulze
Categorii: Externe