X

Germanii îl văd pe Trump ca fiind un pericol mai mare decât Coreea de Nord

Germanii îl consideră pe preşedintele american Donald Trump o provocare mai mare pentru politica externă a Germaniei decât liderii autoritari din Coreea de Nord, Rusia sau Turcia, potrivit unui sondaj efectuat de Fundaţia Koerber, relatează marţi agenţia Reuters, după cum transmite şi agerpres.

Pe primul loc al listei cu preocupările germanilor privind politica externă se află refugiaţii, cu 26% dintre respondenţi care se tem în legătură cu capacitatea Germaniei de a face faţă afluxului de solicitanţi de azil.

Citeşte şi: Fiul preşedintelui yemenit ucis JURĂ răzbunare: ‘Va fi iadul răsunând în urechile Iranului’

Relaţiile cu Trump şi SUA se află pe locul al doilea, 19% dintre cei intervievaţi descriindu-le ca o mare provocare. Pe locurile următoare se situează Turcia (17%), Coreea de Nord (10%) şi Rusia (8%).

De la preluarea mandatului în ianuarie a.c., Trump i-a îngrijorat pe germani după ce a anunţat retragerea SUA din acordul de la Paris privind climatul, pentru că refuză să certifice acordul internaţional privind programul nuclear iranian şi pentru că a criticat surplusul comercial al Germaniei şi contribuţiile ei la NATO.

Acţiunile lui Trump au determinat-o pe şefa guvernului german Angela Merkel, de obicei precaută, să spună la începutul acestui an că este posibil ca Berlinul să nu mai poată să se bazeze pe SUA în viitor. Merkel a făcut apel la Europa să-şi ia soarta în propriile mâini.

Potrivit sondajului, efectuat pe un eşantion de 1.005 persoane în octombrie, 56% dintre germani au caracterizat relaţiile cu SUA ca fiind proaste sau foarte proaste.

Citeşte şi: Vocea Americii şi Radio Europa Liberă sunt oficial ‘agenţi străini’ în Rusia

În pofida angajării cancelarului Merkel, sondajul arată un scepticism profund în rândul populaţiei în legătură cu un rol mai activ al Germaniei în crizele internaţionale, 52% dintre respondenţi fiind de părere că ţara ar trebui să-şi continue politica sa postbelică de reţinere.

Aceasta ar putea reflecta faptul că nici Angela Merkel, nici principalii săi contracandidaţi din timpul recentei campanii electorale nu au vorbit prea mult despre modul cum ar trebui Germania să răspundă provocărilor reprezentate de preşedinţia lui Trump şi de plecarea iminentă a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Săptămâna trecută, Norbert Roettgen, un membru al partidului Angelei Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU, conservatoare), şi şef al Comisiei pentru afaceri externe din Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal german), a caracterizat drept ”deplorabilă” lipsa de leadership în educaţia germanilor în legătură cu necesitatea de a investi mai mult în apărarea şi securitatea lor. 

Tags: Angela MerkelCoreea de NordDonald TrumpFundaţia KoerbergermaniaNATOrusiaSUAturcia
Categorii: Diaspora