‘Gest umanitar’ în timp de pandemie: Gherila ELN din Columbia anunţă un armistiţiu de o lună

Publicat:

Armata de Eliberare Naţională (ELN), considerată ultima gherilă din Columbia, a anunţat luni un armistiţiu unilateral de o lună, “gest umanitar” motivat de pandemia de coronavirus, conform unui comunicat difuzat de senatori favorabili unui proces de pace cu această grupare armată, informează AFP, scrie agerpres.

ELN “a declarat un armistiţiu unilateral activ, începând cu 1 aprilie şi valabil până la 30 aprilie, ca un gest umanitar faţă de poporul columbian, care suferă din cauza dramei coronavirusului”, a scris gruparea în comunicat.


Gherila a evocat apelul ONU la o încetare a focului în toate conflictele din lume, precum şi cererea “în acelaşi sens” emisă de “organizaţii sociale şi politice din Columbia”.

În comunicat, gruparea precizează totuşi că îşi rezervă “dreptul” de a se apăra de “atacuri” ale forţelor de ordine, precum şi ale bandelor de traficanţi de droguri, cu care îşi dispută controlul în mai multe regiuni ale ţării.

“Facem apel la guvern să ordone rămânerea pe loc a trupelor sale”, a adăugat ELN, cerându-i preşedintelui Ivan Duque să reactiveze contactele cu delegaţia gherilei în Cuba, în vedea unor discuţii pentru un “armistiţiu bilateral şi temporar”.

Joi, la o zi după izolarea totală în Columbia din cauza COVID-19, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat eliberarea de către gherilă a trei ostatici de naţionalitate columbiană, răpiţi în urmă cu o lună.

Columbia număra duminică seară cel puţin 702 de cazuri confirmate de noul coronavirus şi 10 morţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.