X

Gherasimov: Noi ca ţară, nu căutăm scurtături, nu căutăm excepții pe drumul nostru european

Gherasimov: Noi ca ţară, nu căutăm scurtături, nu căutăm excepții pe drumul nostru european

Despre următoarele etape și pașii necesari în procesul de aderare la Uniunea Europeană s-a discutat astăzi la Chişinău în cadrul unei conferinţe internaţionale. Printre temele principale au fost transpunerea legislației UE, facilitarea schimbului de bune practici și provocări în parcursul de integrare europeană. Pe lângă Ucraina și Republica Moldova, la eveniment participă și reprezentanți ai țărilor candidate din Balcanii de Vest: Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Albania.

Experţii statelor din Balcanii de Vest, aflate în proces de negociere de mai mulţi ani, au fost invitaţi la Chişinău pentru a-şi împărtăşi experienţa şi lecţiile învăţate. CRISTINA GHERASIMOV vicepremier pentru Integrare Europeană: „Noi ca ţară, nu căutăm scurtături, nu căutăm excepții pe drumul nostru european. Dimpotrivă, aceasta este un proces bazat în exclusivitate pe merite şi înţelegem pe deplin că înainte de toate că datoria şi interesul nostru ca ţară este integrarea în UE”, potrivit tvrmoldova.md.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Republica Moldova va negocia în baza unei noi metologii adoptate de Bruxelles, ceea ce va face ca procesul să fie mai dinamic. DRAGAN TILEV Consilier de stat în cadrul Secretariatului pentru Afaceri Europene, Macedonia de Nord: „Noua metodologie oferă o abordare diferită de deschidere a clusterelor în negocierile de aderare, ceea ce aduce şi un nou dinamism. De exemplu, deschizând clusterul “Fundamental”, poți deschide simultan 3 domenii și 5 capitole. Și dacă deschizi al doilea cluster, cum ar fi “Piața Internațională”, se inițiază încă 9 capitole. Astfel, cu doar 2 clustere poți deschide 14 capitole și 3 domenii, lucru care nu a fost posibil până acum.

Aceasta este o șansă pentru voi”. Întărirea capacităţii instituţionale, voinţă politică şi reforme duse până la capăt. Acestea sunt sfaturile oferite Chişinăului de către statele care sunt în proces de negocieri de ani buni. JOVANA MAROVIC ex-ministru de integrare europeană, Muntenegru: „Negociem de 12 ani și Muntenegru a intrat în ultima etapă a negocierilor abia acum o lună. Cea mai importantă parte a negocierilor este statul de drept, iar Moldova trebuie să se concentreze pe acest aspect de la bun început.

Trebuie să demonstrați voință politică pentru a progresa în acest proces. Trebuie să urmăriți cazurile de corupție, să luptați cu adevărat împotriva corupției, a crimei organizate și etc”. ERIKA HASZNOS șef Secția Politică, Delegația UE în Republica Moldova: „Extinderea este, desigur, un proces exigent și bazat pe merit și necesită implicare constructivă din partea guvernului, dar, guvernele pot propune reforme, dar aceste reforme trebuie să fie susținute de întreaga societate, trebuie să fie implementate de toate agențiile de stat și de cetățeni și numai atunci aceste reforme vor funcționa efectiv și vor aduce beneficii cetățenilor”. Conferința Internațională “Următorii pași în procesul de aderare la Uniunea Europeană” a găzduit peste 200 de participanţi.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Amintim că negocierile de aderarea au fost oficial lansate pe 25 iunie la Luxemburg, atunci când s-a desfășurat prima conferință interguvernamentală Republica Moldova – Uniunea Europeană. Săptămâna trecută la Chişinău a început şi procesul de screening bilateral.

Tags: chisinauGherasimovMoldovauniunea europeana
Politică