Gherasimov: Următorul capitol care va fi analizat într-o sesiune de screening bilateral este cel al Justiției

Publicat:

Gherasimov: Următorul capitol care va fi analizat într-o sesiune de screening bilateral este cel al Justiției

Capitolul Justiției va fi analizat la cea de-a doua sesiune de screening bilateral, care se va desfășura în a doua jumătate a lunii septembrie curent. Declarația a fost făcută de viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, la emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova. Potrivit ei, R. Moldova a început sesiunea de screening bilateral cu clusterul ce ține de valorile fundamentale.

Următorul capitol care va fi analizat într-o sesiune de screening bilateral, unde vom prezenta legislația națională la europeană, este Capitolul 24, ce ține de domeniul justiției, securitate și libertate. Acest capitol va fi analizat de către colegii de la Comisia Europeană, împreună cu cei din instituțiile noastre. În a doua jumătate a lunii septembrie, acesta este al doilea capitol cu care vom continua procesul de screening”, a spus Cristina Gherasimov, potrivit radiomoldova.md.


Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Vicepremierul a precizat că un capitol în sesiunea de screening bilateral poate fi prezentat într-o zi sau în cinci zile.

Negocierile încep și se vor termina cu clusterul ce ține de valorile fundamentale, unde reforma justiției joacă un rol important. Ordinea am convenit-cu experții din Comisia Europeană, însă fiecare cluster va fi deschis pe rând. Începem cu clusterul valori fundamentale, apoi vom trece la piața internă și tot așa. Un capitol la nivel de prezentare poate dura într-o zi sau cinci zile. Este vorba de capitolele grele precum agricultura sau cel de mediu”, a conchis Gherasimov.

Amintim că, pe 10 iulie, la Chișinău a fost lansat screeningul bilateral, marcând un nou stadiu de comunicare cu Uniunea Europeană privind pregătirea autorităților locale la nivel legislativ și politic.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

În această etapă a negocierilor de aderare va fi evaluată capacitatea Republicii Moldova de a îndeplini cerințele Uniunii Europene, fiind un pas crucial în procesul de aderare. Implementarea va dura un an și jumătate, acoperind 33 de domenii.

Capitolul cu care a început screening-ul ține de achizițiile publice. Este pentru prima dată când această etapă se desfășoară în țara candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană și nu la Bruxelles.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva, condamnată în Rusia la peste 6 ani de închisoare

Jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva, condamnată în Rusia la peste 6 ani de închisoare Un tribunal rus a condamnat-o pe jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva la șase...

Andrei Năstase a dus la Președinție o carte despre Donald Trump, pentru a o înmâna președintei Maia Sandu

Andrei Năstase a dus la Președinție o carte despre Donald Trump, pentru a o înmâna președintei Maia Sandu Ex-ministrul de Interne Andrei Năstase, care va...

Prima zi de admitere la universităţile din Republica Moldova

Prima zi de admitere la universităţile din Republica Moldova Prima zi de admitere la universităţile din Republica Moldova a început cu probleme tehnice. Platforma online...

Locuitorii cartierului din preajma Aeroportului, lăsați fără infrastructură, fără spații verzi și fără speranță

Locuitorii cartierului din preajma Aeroportului, lăsați fără infrastructură, fără spații verzi și fără speranță S-au pomenit marginalizați și chiar ignorați. De această părere sunt mai...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.