X

Gherila Armatei de Eliberare Naţională din Columbia este dispusă să discute în continuare cu guvernul de la Bogota

Gherila Armatei de Eliberare Naţională din Columbia (ELN), care respectă de la 1 octombrie 2017 un armistiţiu convenit cu guvernul de la Bogota, a anunţat că ea consideră că încetarea focului ia sfârşit la miezul nopţii de marţi spre miercuri, declarându-se totodată dispusă să discute în continuare, a anunţat principalul său negociator Pablo Beltran, citat de AFP.

”Astăzi, marţi, la miezul nopţii (5,00 GMT), armistiţiul ia sfârşit. El a durat 101 zile”, a declarat comandantul Pablo Beltran, care a început marţi convorbiri cu guvernul în vederea prelungirii armistiţiului. Există ”un consens” cu guvernul pentru a merge în această direcţie, a adăugat el, conform agerpres .

Armata de Eliberare Naţională (ELN), o gherilă inspirată din revoluţia cubaneză şi rezultată în 1964 dintr-o revoltă a ţăranilor, a semnat, pentru prima dată în istoria sa, un armistiţiu bilateral cu guvernul columbian. Intrat în vigoare la 1 octombrie, armistiţiul ia sfârşit pe 9 ianuarie, la miezul nopţii.

Citește și : Ministerul Muncii din Atena a fost asaltat de protestatarii anti-austeritate

ELN, ultima gherilă activă din Columbia, a declarat într-un mesaj la sfârşitul anului că va continua să negocieze pacea cu guvernul columbian, chiar dacă nu va fi prelungit armistiţiul.

În decursul a o jumătate de secol de conflict armat columbian, în care au fost implicate gherile, paramilitari, forţe guvernamentale şi traficanţi de droguri, s-au înregistrat cel puţin 260.000 de morţi, peste 60.000 de dispăruţi şi 7,4 milioane de persoane strămutate.

Tags: columbiaconflict armatconsensELNgherileincetarea foculuiPablo Beltranparamilitari
Categorii: Știrile zilei