Gheţarii din Alpi au pierdut în 2022 cea mai mare cantitate de gheaţă înregistrată vreodată

Publicat:

Gheţarii din Munţii Alpi au pierdut anul trecut cea mai mare cantitate de gheaţă înregistrată vreodată, a precizat joi serviciul european pentru monitorizarea schimbărilor climatice, potrivit DPA şi agerpres.

Gheţarii au pierdut peste 5 kilometri cubi de gheaţă, a precizat Serviciul Copernicus privind schimbările climatice.


Citeşte şi: Fostul preşedinte peruan va fi închis în SUA înainte de extrădare – Black News

Dacă această masă de gheaţă ar fi comprimată într-un cub, laturile sale ar fi de cinci ori şi jumătate mai mari decât înălţimea Turnului Eiffel.

Topirea gheţii nu este singurul record înregistrat de acest serviciu pentru anul 2022: Europa s-a confruntat de asemenea cu cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată.

În medie, s-au înregistrat cu peste 1,4 grade Celsius mai mult decât în perioada de referinţă 1991-2000. Potrivit serviciului Copernicus, temperaturile în Europa cresc cu circa dublul mediei globale.

Vara a fost marcată de o secetă extinsă, care a afectat peste o treime din Europa şi a avut consecinţe asupra agriculturii, transporturilor şi alimentării cu energie de pe continent.

Agenţia a atribuit condiţiile aride căderilor de zăpadă sub medie din iarna precedentă şi valurilor severe de caniculă din timpul verii.

În sudul Europei, s-a înregistrat de asemenea o creştere semnificativă a numărului de zile cu ”stres termic extrem”, ceea ce înseamnă că temperaturile ridicate au reprezentat un risc pentru sănătate.

Citeşte şi: Ungaria va permite tranzitul cerealelor din Ucraina dar îşi va proteja fermierii – Black News

În plus, radiaţia solară în Europa a fost mai intensă decât în oricare altă perioadă din ultimii 40 de ani. Situaţia a avut drept efect un potenţial peste medie pentru producţia de energie solară în multe regiuni de pe continent. Această tendinţă este preconizată să continue.

Înregistrările Copernicus au început în 1979. Serviciul privind schimbările climatice foloseşte de asemenea date colectate de staţiile de la sol, baloane meteorologice, aeronave şi sateliţi începând cu anul 1950. Statistici lunare privind temperaturile, gheaţa marină şi alte aspecte sunt publicate cu ajutorul unor analize computerizate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări Doi...

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american Cristiano Ronaldo,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.