X

Gheţarii elveţieni continuă să se micşoreze

Gheţarii elveţieni şi-au pierdut 1% din volum în 2021, în pofida zăpezii abundente şi a unei veri răcoroase, din cauza schimbărilor climatice, a dezvăluit marţi Academia elveţiană de ştiinţe naturale, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Chiar dacă 2021 are cea mai mică pierdere de gheaţă după 2013, nu se observă nicio încetinire în ceea ce priveşte retragerea gheţarilor”, au remarcat experţii din reţeaua criosferei, care monitorizează gheţarii.

Citeşte şi: Ferma fabricilor de boli: modul în care producția industrială de pui hrăneşte următoarea pandemie – Black News

”Din punct de vedere meteorologic, condiţiile au fost întrunite în 2021 pentru a oferi un respiro gheţarilor. Din păcate, în perioadele de schimbări climatice, chiar şi un an ‘bun’ nu este suficient pentru gheţari”, au subliniat ei.

Pierderea volumului “a continuat, deşi mai puţin rapid, în ciuda ninsorilor abundente din iarnă şi a unei veri relativ răcoroase şi schimbătoare”, au adăugat ei.

Zăpada abundentă din luna mai – pe Claridenfirn (2.890 m) a fost măsurată o adâncime a zăpezii de aproape 7 metri, valoarea cea mai ridicată de la începutul observaţiilor din 1914 – a protejat gheţarii până în luna iulie, care a fost ploioasă.

Citeşte şi: Letonia intră în LOCKDOWN! Rata infectărilor este în creştere – Black News

Însă, ”topirea a fost considerabilă la sfârşitul lunii septembrie şi aproximativ 400 de milioane de tone de gheaţă s-au pierdut pe tot teritoriul Elveţiei în cursul ultimelor 12 luni, sau aproape 1% din volumul de gheaţă rămasă”, potrivit comunicatului de presă al comisiei de experţi.

Prin urmare, cei 22 de gheţari urmăriţi de Reţeaua elveţiană de monitorizare a gheţarilor GLAMOS ”documentează o pierdere a gheţii” şi nu a putut fi observată nicio îmbunătăţire a situaţiei pentru niciunul dintre ei. 

Tags: Academia elveţiană de ştiinţe naturalebernaClaridenfirnElvetiagheţariGLAMOS
Categorii: Diaspora