Gheţarul Tuni din Bolivia dispare mai rapid decât se credea iniţial

Publicat:

Gheţarul Tuni din Bolivia dispare mai rapid decât se crezuse iniţial, potrivit oamenilor de ştiinţă din această ţară, o situaţie delicată care va înrăutăţi probabil penuria de apă care afectează deja capitala La Paz, aflată la o distanţă de doar 60 de kilometri de gheţar, informează Reuters, potrivit agerpres.  

Cercetătorii de la Universidad Mayor de San Andrés (UMSA), care monitorizează gheţarul Tuni şi alţi gheţari locali, a declarat pentru Reuters că gheţarul, odinioară de dimensiuni extinse, s-a redus la o suprafaţă de doar un kilometru pătrat.


Citește și : Incendii de vegetaţie periculoase în Western Australia

Deşi preconizaseră la un moment dat că gheţarul va rezista până în 2025, acum aceştia spun că dispariţia sa este iminentă.

”Acest întreg sector a fost la un moment dat acoperit de gheaţă”, a spus Edson Ramírez, unul dintre glaciologii universităţii. De-a lungul fostei poteci a gheţarului, au mai rămas acum doar roci decolorate, expuse pentru prima dată în secole.

Deşi gheţarul a început să se retragă de pe vremea Micii Ere Glaciare, când câmpuri masive de gheaţă se aflau în vârful multor masive din Anzii Cordilieri, ritmul rapid al schimbărilor climatice a accelerat procesul, potrivit oamenilor de ştiinţă din Bolivia.

Ploile torenţiale şi seceta au devenit mai frecvente, iar ninsorile montane mai puţin predictibile, au spus aceştia.

Schimbarea climatului şi dispariţia rapidă a gheţarilor au coincis cu deplasarea oamenilor din zonele rurale în oraşele din Bolivia, au spus cercetătorii, punând şi mai multă presiune pe sursele de apă şi aşa reduse.

Yola Choque, care cultivă quinoa în oraşul Viacha, la circa 25 de kilometri de La Paz, spune că recolta lui are de pierdut.

”Nu a plouat de luni de zile, cred că este din cauza schimbărilor climatice, de aceea Pachamama (Mama Pământ) s-a înfuriat şi nu mai trimite ploaie”, a declarat acesta în limba sa nativă, aymara.

Citește și : Guvernul de la Atena suferă o remaniere restrânsă în plină pandemie

Între timp, El Alto, oraşul-soră al capitalei La Paz, creşte cu aproximativ 5% în fiecare an, potrivit lui Ramírez, specialist în studiul gheţarilor.

În timp ce populaţiile stabilite la baza Munţilor Anzi nu depind în totalitate pentru apă de gheţarii de altitudini înalte din Anzii Bolivieni, gheaţa din munte alimentează râuri folosite pentru irigarea recoltelor şi cel puţin 20% din rezerva de apă a oraşului La Paz, spun oamenii de ştiinţă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.