X

Gibraltarul respinge solicitarea SUA de a reţine în continuare petrolierul iranian ‘Grace 1’

Guvernul local din Gibraltar a respins duminică o solicitare a SUA de a reţine petrolierul iranian care se pregăteşte să părăsească apele sale teritoriale, justificând această decizie prin faptul că sancţiunile americane nu sunt aplicabile Uniunii Europene, transmite AFP, scrie agerpres.

”În virtutea dreptului european, Gibraltarul se află în imposibilitatea acordării asistenţei cerute de SUA”, care doresc sechestrarea petrolierului în baza aplicării sancţiunilor americane împotriva Iranului, explică autorităţile din teritoriul britanic. ”Regimul sancţiunilor UE este fundamental diferit de cel al SUA”, iar reglementările europene ”interzic în mod specific aplicarea anumitor legi americane”, adaugă guvernul local din Gibraltar.

Citește și : Protestatarii din Hong Kong, din nou în stradă

Autorităţile acestui teritoriu britanic au sechestrat pe 4 iulie petrolierul ”Grace 1”, bănuit de SUA că transporta petrol către Siria, ţară vizată de sancţiuni europene.

Petrolierul a fost autorizat joi să plece din Gibraltar – între timp şi-a schimbat numele în ‘Adrian Darya-1’ şi a înlocuit pavilionul panamez cu unul iranian -, după ce Teheranul a asigurat că încărcătura sa de 2,1 milioane de barili de petrol nu va fi livrată Siriei.

Citește și : Moscova nu a refuzat niciodată să discute cu Washingtonul despre Tratatul INF(ministrul rus al apărării)

Tags: gibraltarGrace 1petroliersanctiuniSUAUE
Categorii: Diaspora