Gigantul TEPCO, responsabil pentru dezastrul nuclear de la Fukushima, a fost amendat cu un MIZILIC

Publicat:

Un tribunal din Japonia a decis vineri că furnizorul de electricitate Tepco se face responsabil de accidentul nuclear de la Fukushima din 2011, condamnând compania la plata unei amenzi de 376 milioane de yeni (2,8 milioane de euro), informează Kyodo, AFP şi Reuters, conform agerpres.

Judecătorul Masaru Sakamoto, care a prezidat şedinţa tribunalului din Chiba (zona metropolitană Tokyo), a respins în schimb solicitarea celor 42 de reclamanţi de a admite şi responsabilitatea statului, care, potrivit verdictului de vineri, nu ar fi putut evita accidentul.


Cei 42 de civili, care au fost nevoiţi să-şi abandoneze casele în 2011 din cauza accidentului provocat de un puternic tsunami, ceruseră din partea Tepco şi a statului o sumă de 2,8 miliarde de yeni (21 milioane euro) ca daune-interese pentru prejudiciul moral suferit.

Citeşte şi: Reacție fără precedent al lui Kim Jong-Un: Trump este un deranjat mintal!. Declarațiile lui arată că am ales calea corectă!

La nivel naţional, un total de 12.000 de cetăţeni din 18 provincii ale Japoniei au lasnat acţiuni colective în justiţie după tragedia de la Fukushima. Responsabilitatea statului în acel dezastru a fost recunoscută însă o singură dată, în martie, când tribunalul din Maebashi (la nord de Tokyo) a considerat că atât guvernul, cât şi Tepco se fac vinovaţi de neglijenţă.

În total, peste 450.000 de locuitori din Japonia au fost nevoiţi să-şi abandoneze casele după tripla catastrofă – seismul urmat de tsunami, cu un bilanţ de 18.500 morţi şi dispăruţi, apoi accidentul de la centrala nucleară -, la ordinul autorităţilor sau de teama radioactivităţii.

În iunie, la Tokyo a început procesul a trei foşti directori de la Tepco pentru responsabilitatea lor în accident. Cei trei sunt acuzaţi că nu au luat măsurile care ar fi permis evitarea avarierii centralei de către tsunami. Verdictul încă nu a fost pronunţat în acest proces.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

Italia a simplificat condiţiile pentru angajarea muncitorilor străini

Italia a simplificat condiţiile pentru angajarea muncitorilor străini Italia a simplificat condiţiile de intrare în ţară şi a redus obstacolele birocratice pentru muncitorii străini, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.