Giorgia Meloni a ajuns la Bagdad şi pledează pentru mai multă cooperare economică între Irak şi Italia

Publicat:

Prim-ministrul irakian a pledat vineri pentru mai multă cooperare economică între Bagdad şi Roma, primind-o pe omoloaga sa italiană Giorgia Meloni, care efectuează în Irak prima sa vizită bilaterală în afara Europei, pentru a se întâlni acolo cu trupele italiene angajate în lupta antijihadistă, informează AFP, potrivit agerpres.

Şefa guvernului italian îşi efectuează vizita la trupele italiene cu ocazia Crăciunului. Ea este aşteptată de asemenea la Erbil, după întrevederea pe care a avut-o la Bagdad cu prim-ministrul irakian Mohamed Shia al-Soudani.


Citeşte şi: O nouă creștere a tensiunii în Kosovo sporește temerile privind un conflict armat – Black News

“Ne-am exprimat dorinţa de a dezvolta cooperarea economică în toate domeniile, în special în agricultură, resurse de apă şi sănătate”, a declarat Soudani într-o conferinţă de presă, în prezenţa Giorgiei Meloni.

De asemenea, el a invitat în Irak “companii specializate în domeniul infrastructurilor, dar şi în exploatarea de gaz”.

Ţară cu imense resurse petroliere, Irakul a fost timp ce decenii scena unor conflicte, iar infrastructurile acestei ţări sunt şi acum afectate.

“Irakul este dispus să furnizeze Italiei ceea ce are ea nevoie în materie de petrol şi gaz”, a subliniat Soudani.

Giorgia Meloni a avut de asemenea o întrevedere cu preşedintele Irakului, Abdel Latif Rashif, şi cu preşedintele parlamentului de la Bagdad, Mohamed al-Halboussi.

Italia, ţară membră a NATO, a desfăşurat circa 650 de militari în Irak şi Kuweit, în cadrul operaţiunii Prima Parthica, menită să susţină coaliţia internaţională angajată împotriva grupării Stat Islamic (SI).

Citeşte şi: Putin afirmă că vrea oprirea războiului din Ucraina la un moment dat, prin negocieri – Black News

Aceşti militari italieni lucrează în centre multinaţionale de comandament în Kuweit, precum şi la Bagdad şi Erbil în Irak. Ei se ocupă de antrenarea foţelor armate şi a poliţiei irakiene, şi oferă de asemenea sprijin administrativ.

Giorgia Meloni, lidera partidului de extremă dreapta Fratelli d’Italia, a devenit în octombrie prima femeie premier a Italiei în fruntea celei mai de dreapta coaliţii de după Al Doilea Război Mondial.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.