X

Giuseppe Conte: Acordul de pace încheiat recent între Etiopia şi Eritreea va ajuta la “stabilizarea migraţiei”

Premierul italian Giuseppe Conte şi-a exprimat speranţa că acordul de pace încheiat recent între Etiopia şi Eritreea va ajuta la “stabilizarea migraţiei”, o preocupare majoră în Italia, relatează vineri dpa, potrivit Agerpres.

Premierul, care conduce un guvern populist din care fac parte partide anti-establishment şi de extrema dreaptă – a făcut aceste declaraţii în capitala Eritreei, Asmara, după ce a vizitat joi Addis Abeba, capitala Etiopiei.

Citește și : Juncker: Cei care mizează totul pe scenariul conform căruia nu vom ajunge la un acord privind Brexit se înşeală

Potrivit unui comunicat difuzat de biroul său, Conte i-a felicitat pe cei doi foşti inamici în legătură cu acordul de pace, afirmând că acesta ar trebui să “amelioreze condiţiile de viaţă pentru populaţia locală, să ajute la stabilizarea relaţiilor internaţionale şi de asemenea să stabilizeze fluxurile migratorii”.

De la venirea la putere, la începutul acestui an, guvernul Conte a adoptat o linie dură împotriva migraţiei.

Eritreea este o sursă majoră de migranţi – unii refugiindu-se spre Europa din cauza sistemului represiv de recrutare militară obligatorie, cu peste 7.000 de sosiri în Italia anul trecut. Sosirile migranţilor au scăzut la peste 3.000 în acest an.

Etiopia şi Eritreea au întrerupt toate legăturile diplomatice după războiul de la graniţă din 1998-2000, soldat cu zeci de mii de morţi. În iulie, noul lider reformist al Etiopiei, premierul Abiy Ahmed, şi preşedintele Eritreei, Isaias Afwerki, au semnat un acord de pace care a încheiat în mod oficial o perioadă de 20 de ani de întrerupere a relaţiilor diplomatice.

Citește și : Turcia: Pastorul Andrew Brunson va fi eliberat

În cadrul unei întrevederi avute joi cu premierul Conte, Abiy a încurajat Italia să investească în Etiopia – în care are loc un proces de liberalizare.

“Am analizat, de asemenea, cum să lucrăm împreună la finanţarea proiectelor de infrastructură şi în ceea ce priveşte abordarea problemelor legate de refugiaţi “, a spus Abiy Ahmed.

Italia şi Etiopia au legături istorice, forţele italiene ocupând unele părţi ale ţării, inclusiv capitala Addis Abeba, din 1935 până în 1939.

Această apropiere între Etiopia şi Eritreea s-a concretizat până în prezent prin redeschiderea ambasadelor la Asmara şi Addis Abeba, restabilirea legăturilor aeriene, a relaţiilor comerciale şi a liniilor telefonice şi redeschiderea posturilor de frontieră închise de peste 20 de ani.

Tags: EritreeaEtiopiaGiuseppe Conteguvernitaliamigrantimigratiepace
Categorii: Diaspora