Giuseppe Conte şi Beppe Grillo cad la pace pentru relansarea M5S

Publicat:

Fostul prim-ministru italian Giuseppe Conte şi fondatorul Mişcării 5 Stele (antisistem), comediantul Beppe Grillo, au ajuns la un acord duminică pentru a trece peste divergenţele recente legate de viitorul partidului, deschizând calea pentru relansarea acestuia, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Disputa dintre Grillo şi Conte, care acceptase să preia conducerea acestui partid intrat în declin după ce coaliţia sa de guvernare s-a prăbuşit în ianuarie, ameninţa să creeze probleme pentru cabinetul de uniune naţională al actualului premier Mario Draghi.


Citește și: UEFA a eşuat în ceea ce priveşte gestionarea situaţiei legate de pandemie, avertizează un expert german

Mişcarea 5 Stele are cel mai numeros grup parlamentar în urma triumfului din alegerile din 2018 şi face parte din guvernul Draghi.

Însă mulţi politicieni ai formaţiunii şi susţinători ai acesteia sunt nemulţumiţi de unele dintre politicile lui Draghi, iar, dacă partidul s-ar scinda, un număr semnificativ de deputaţi ar putea trece în opoziţie.

Giuseppe Conte a declarat că este ‘pe deplin mulţumit’ de acordul convenit cu Grillo, ce va face posibilă relansarea partidului.

Citește și: Partidul lui Maia Sandu a câștigat categoric alegerile din Republica Moldova

‘Este timpul să lăsăm în urma noastră umbrele acestor zile dificile’, a spus Conte, precizând că a fost stabilită o împărţire clară a rolurilor între el, ca lider, şi Grillo, ca garant al principiilor fondatoare ale Mişcării 5 Stele.

Partidul a fost aruncat în haos la sfârşitul lunii iunie când Grillo a declarat că Giuseppe Conte nu este potrivit să fie noul lider al Mişcării.

Conte, care nu a avut afiliere politică anterioară, a pus la punct un plan de remodelare a Mişcării 5 Stele pe principii de centru-stânga, dar Grillo a blocat orice schimbare, protestând că este marginalizat.

‘Beppe Grillo şi Giuseppe Conte au convenit noile reguli ale Mişcării 5 Stele’, a declarat Vito Crimi, un veteran al partidului şi fost lider interimar.

O conducere clară şi legitimă este un element esenţial de stabilitate, a spus el, adăugând că Grillo şi Conte se vor întâlni din nou, după care va urma un vot pentru un nou statut şi un nou lider.

Citeşte şi: Epidemiile GEMENE din Haiti, violența și coronavirusul, deschid ‘faza critică’ după asasinarea președintelui

Deşi detalii acordului nu au fost finalizate, câţiva membri de rang înalt ai formaţiunii au salutat acest armistiţiu.

‘Acest acord ne permite să avem un nou start într-un moment dificil. A fost o misiune foarte grea, dar ne-am achitat de ea’, a afirmat ministrul agriculturii, Stefano Patuanelli.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

Zelenski anunţă o nouă strategie pentru a diminua influenţa Rusiei în Marea Neagră

Zelenski anunţă o nouă strategie pentru a diminua influenţa Rusiei în Marea Neagră Ucraina intenţionează să diminueze influenţa rusă în partea de vest a Mării...

Proteste la Barcelona împotriva supraturismului

Proteste la Barcelona împotriva supraturismului Mii de persoane au protestat sâmbătă, la Barcelona, împotriva supraturismului din capitala Cataloniei unde ajung anual milioane de vizitatori, o...

Şapte copii printre cele 49 de persoane care s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă

Şapte copii printre cele 49 de persoane care s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă Şapte copii se numără printre cele 49 de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.