X

Giuseppe Conte spune că nu mai vrea rabaturi în bugetul UE

Prim-ministrul italian Giuseppe Conte a declarat vineri seară, la finalul summitului UE soldat cu un eşec, că viitorul cadru financiar multianual nu mai trebuie să prevadă rabaturi pentru statele net contributoare, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Conte a mai afirmat că statele aşa-numite “frugale”, care doreau un buget multianual în cuantum de cel mult 1% din Venitul Naţional Brut al UE, au dat dovadă de rigiditate în timpul negocierilor. El a precizat că statele beneficiare ale bugetului UE, printre care şi Italia, vor veni cu noi propuneri.

Citește și : Summitul de la Bruxelles privind bugetul multianual al UE s-a încheiat cu un eşec

Omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, a spus la rândul său că ideea de a alimenta bugetul pentru perioada 2021-2027 cu o parte din veniturile naţionale provenite din comercializarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon a fost respinsă.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a propus vinerea trecută completarea veniturilor Uniunii Europene printr-o taxă pe materialele plastice şi cu venituri din comercializarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon.

Oficialii europeni estimau că noua taxă pe plastic şi veniturile din schema extinsă pentru carbon, care ar fi acoperit şi sectorul transporturilor, ar fi adus între 14 şi 15 miliarde de euro anual.

Citește și : Moscova spune că serviciile de informaţii americane duc o campanie împotriva Rusiei în Europa de Est

Summitul UE dedicat obţinerii unui acord privind cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027 s-a încheiat abrupt vineri seară, după ce liderii statelor membre nu au reuşit să ajungă la o înţelegere.

Cei 27 de şefi de stat şi de guvern au petrecut 27 de ore într-o încleştare privind bugetul UE pe 2021-2027, fiind evidentă o diviziune profundă între statele net contributoare şi cele care au dorit menţinerea nivelului cheltuielilor.

Tags: Charles MichelGiuseppe ConteitaliaMateusz MorawieckisummittaxaUE
Categorii: Diaspora