Gogol şi alţi reprezentanţi ai culturii ruse sunt născuţi în Ucraina

Publicat:

Nikolai Gogol, autorul primului roman rusesc modern, s-a născut pe pământ ucrainean la fel ca şi alţi reprezentanţi emblematici ai culturii ruse, precum scriitorul Mihail Bulgakov, muzicianul Serghei Prokofiev, balerinul Vaslav Nijinski sau pictorul Kazimir Malevici, iar moştenirea sa este o altă ramificaţie a confruntării dintre cele două naţiuni, relatează EFE, potrivit agerpres.

Istoria lor comună datează din Evul Mediu (Kievul este originea istorică a Rusiei), iar ceea ce este acum Ucraina a făcut parte din imperiul ţarist sau URSS în cea mai mare parte a secolelor XIX şi XX, aşa că nu este surprinzător faptul că personalităţi importante din cultura rusă şi mondială s-au născut într-o Ucraină aflată sub dominaţia Moscovei.


Citeşte şi: Mike Pompeo ‘aruncă gaz pe foc’: ‘SUA ar trebui să recunoască independenţa Taiwanului’ – Black News

Dar independenţa Ucrainei a dat naştere unei mişcări care încearcă să revendice originile teritoriale ale acestor mari artişti, a căror memorie puternicul său vecin de la est nu este dispus să o abandoneze.

Aniversarea a 200 de ani de la naşterea lui Gogol (în Veliki Sorocinţi, Ucraina, în 1809) a fost semnificativă, când a existat o controversă cu privire la originea autorului romanului “Suflete moarte”, sau cel puţin cu privire la necesitatea de a evidenţia rolul său în construirea imaginii Ucrainei.

A stârnit polemică şi traducerea din rusă în ucraineană a romanului istoric “Taras Bulba” din care au fost eliminate referirile la “Rusia” şi la “patria rusă”. Este un roman în care Gogol prezintă războaiele dintre cazaci şi polonezi în ceea ce astăzi este teritoriul ucrainean, pentru care autorul s-a inspirat din amintirile străbunicului său.

“Nu încape nicio îndoială că Gogol era ucrainean deoarece rădăcinile sale se trag de la cazacii ucraineni”, a spus preşedintele de atunci al ţării ,Viktor Iuşcenko (2005 şi 2010), pe această temă.

Politicianul – care se presupune că a fost otrăvit în campania electorală potrivit lui la ordinul Kremlinului – revendicase, de asemenea, originea ucraineană a lui Cehov, pentru care a fost aspru criticat.

Celebrul dramaturg s-a născut în localitatea de frontieră Taganrog, în 1860, care astăzi este Rusia, dar la un moment dat a fost Ucraina.

În cazul lui Mihail Bulgakov, la Kiev se poate vizita casa memorială a autorului nemuritorului roman “Maestrul şi Margareta”, un muzeu deschis în 1991, exact anul în care Ucraina şi-a declarat ultima oară independenţa.

Medicul şi scriitorul s-a născut în 1891 în Imperiul Rus şi a murit în 1940 în Uniunea Sovietică, pe care a criticat-o în mod voalat în opera sa, pentru care a fost interzis şi repudiat, deşi şi-a păstrat viaţa şi libertatea graţie unei relaţii particulare şi persecutorii cu Stalin, cu care a corespondat uneori.

Citeşte şi: Ruşii au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie – Black News

Un alt ucrainean prin naştere, compozitorul Serghei Prokofiev (Sonţivka, 1891) a fost de asemenea interzis ca “exemplu de artist care îşi compune opera într-un turn de fildeş” şi a murit în aceeaşi zi cu Stalin, 5 martie 1953, şi la doar câteva străzi distanţă.

Oraşul autorului operei “Romeo şi Julieta” se află azi în Doneţk Oblast, una dintre regiunile din Ucraina a căror independenţă a fost recunoscută de Moscova, alături de Lugansk.

Balerinul Vaslav Nijinski şi pictorul abstract Kazimir Malevici au venit pe lume tot în capitala ucraineană Kiev, deşi, din cauza unei complicate structuri identitare a acestor teritorii, ambii se considerau polonezi făcând parte din această comunitate provenită din ţara care se învecinează cu Ucraina la vest.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.