Google a monopolizat căutările online prin tranzacţii ilegale

Publicat:

Google a monopolizat căutările online prin tranzacţii ilegale

Google (divizie a Alphabet Inc) a monopolizat în mod ilegal piaţa motoarelor de căutare prin tranzacţii exclusive, a stabilit luni un judecător federal, ceea ce reprezintă o victorie a autorităţilor SUA în primul caz major antitrust contra unui gigant din domeniul tehnologiei, din ultimele peste două decenii, transmite Bloomberg, potrivit stiripesurse.ro.

Judecătorul Amit Mehta din Washington a spus că plăţile Google de 26 miliarde de dolari pentru ca motorul său de căutare să fie opţiunea implicită pe smartphone-uri şi browserele web a blocat efectiv orice alt competitor să aibă succes pe piaţă.


Citeşte şi: Ruşii bombardează Ucraina cu rachete balistice – Stiripesurse.md

“Acordurile de distribuţie ale Google blochează o parte substanţială din piaţa generală a serviciilor de căutare şi afectează oportunităţile rivalilor de a concura”. Prin monopolizarea distribuţiei pe telefoane şi browsere, Google a putut majora semnificativ preţurile la publicitatea online, fără consecinţe, susţine Mehta în sentinţa de 286 de pagini.

Google a monopolizat căutările online prin tranzacţii ilegale

“Probele din proces au stabilit clar că puterea de monopol a Google, menţinută prin acorduri exclusive de distribuţie, a permis Google să majoreze preţurile reclamelor fără orice restrângeri competitive importante”, a stabilit judecătorul.

Guvernul a precizat că Google a plătit miliarde de dolari către Apple, Samsung Electronics şi alte companii pentru ca motorul său de căutare să fie opţiunea implicită pe smartphone-uri şi browserele web. Această poziţie implicită a permis Google să construiască cel mai folosit motor de căutare din lume şi a alimentat venituri anuale de peste 300 miliarde de dolari, generate în principal de anunţurile publicitare de căutare.

La închiderea şedinţei de luni a Bursei de la New York, acţiunile Alphabet înregistrau un declin de aproape 4,5%, la 159,25 dolari, în timp ce titlurile Apple Inc au scăzut cu 4,8%, la 209,27 dolari.

Google a monopolizat căutările online prin tranzacţii ilegale

Google a anunţat că intenţionează să conteste decizia.

Mehta a descoperit că Google nu are un monopol pe piaţa generală a publicităţii în motoarele de căutare, iar concurenţi ca Amazon.com Inc, Walmart Inc şi alţi retaileri au început să ofere reclamă legată de căutările online pe propriile website-uri. Dar Google are un monopol la anunţurile publicitare de căutare, care apar în partea superioară a paginii cu rezultatele căutării, pentru atragerea utilizatorilor către website-uri, a stabilit judecătorul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CNA a semnat un memorandum cu ARMA din Ucraina

CNA a semnat un memorandum cu ARMA din Ucraina Centrul Național Anticorupție (CNA) al Republicii Moldova, reprezentat de directorul instituției Alexandr Pînzari și directorul adjunct...

Descoperire uluitoare. Bomba atomică lansată la Hiroshima a „fotografiat” chipuri de oameni

Descoperire uluitoare. Bomba atomică lansată la Hiroshima a „fotografiat” chipuri de oameni Umbre negre de oameni și obiecte au fost descoperite în împrejurimile orașelor Hiroshima...

VIDEO – Militarii Armatei Naţionale și-au încheiat misiunea în Kosovo

Militarii Armatei Naţionale și-au încheiat misiunea în Kosovo Militarii din cel de-al 20-lea contingent al Armatei Naționale, detașat în operațiunea de menținere a păcii KFOR,...

UE ar putea exclude Ungaria după decizia controversată de a acorda vize rușilor

UE ar putea exclude Ungaria după decizia controversată de a acorda vize rușilor Uniunea Europeană evaluează posibilitatea de a exclude Ungaria din spațiul Schengen, după...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.