Google alocă 6,5 milioane de dolari pentru organizaţii de verificare a faptelor în lupta împotriva dezinformării privind COVID-19

Publicat:

Compania Google a anunţat joi alocarea a 6,5 milioane de dolari unor organizaţii de verificare a informaţiilor (fact-checking) în lume, în contextul în care zvonurile false şi sfaturile periculoase privind COVID-19 continuă să se răspândească pe internet, potrivit AFP, scrie agerpres.

În ultimele săptămâni, marile platforme digitale şi-au înmulţit anunţurile pentru a-şi demonstra angajamentul în favoarea informaţiilor fiabile şi sprijinul faţă de populaţia izolată în casă.


Citește și : Parlamentul European face apel la o atenţie deosebită dezinformării online

Aproape jumătate din populaţia întregii planete este solicitată să rămână în casă pentru oprirea răspândirii pandemiei.

Jurnaliştii, analiştii şi voluntarii care se ocupă de verificarea faptelor “asistă la o explozie a cererii pentru munca lor”, a spus Alexios Mantzarlis, de la Google News Lab, într-o informare.

“Am vorbit cu o persoană din Spania care se ocupă de ‘fact-checking’ şi care mi-a spus că solicitările s-au înmulţit de şapte ori”, a adăugat el.

“Oamenii au nevoie să ia decizii: ‘Pot să mă duc într-un anume loc? Trebuie să îmi ţin copilul acasă?’. Ne bazăm pe informaţii, dar şi pe rude sau pe prieteni apropiaţi (…) Multitudinea de surse ne face mai vulnerabili”, a mai spus el.

În afară de alocarea de fonduri, Google a prevăzut de asemenea facilitarea accesului la experţi şi la baze de date pentru ONG-uri şi jurnalişti.

Citește și : Pandemia de coronavirus a redus prețurile alimentelor pe plan mondial

În urmă cu două săptămâni, Facebook a anunţat la rândul său un parteneriat cu reţeaua internaţională de verificare a informaţiilor (IFCN) a Institutului Poynter.

Această colaborare dispune de un buget de un milion de dolari pentru a subvenţiona proiecte de fact-checking special în legătură cu noul coronavirus în întreaga lume.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic Mai mulți ghizi din Republica Moldova au participat la turul de familiarizare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.