X

Gorbaciov: Europa rămâne divizată chiar şi după ce au trecut 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului

Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a avertizat marţi că Europa rămâne divizată chiar şi după ce au trecut 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, transmite agenţia EFE, potrivit agerpres.

”Oamenii sperau că divizarea Europei s-a încheiat. Sperau că Europa va fi casa noastră comună. Acum suntem departe de a aduce aceste speranţe în realitate”, a spus Gorbaciov, citat de agenţia EFE, la o festivitate organizată la Moscova la sediul Fundaţiei Gorbaciov.

Citește și : Președintele Sebastian Pinera se încăpățânează să rămână la conducere în Chile

El i-a primit aici pe foştii preşedinţi polonez Lech Walesa şi german Christian Wulff, acesta din urmă transmiţându-i din partea actualului preşedinte al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, o scrisoare de mulţumire pentru rolul jucat în reunificarea germană.

În tot timpul scurs de la căderea Zidului Berlinului, în Europa nu s-a putut crea ”o arhitectură de securitate comună şi nici un sistem de prevenire şi soluţionare a conflictelor (…) Şi continentul nostru are mare nevoie de el. De acest lucru ne-am convins prin experienţa amară a ultimilor ani”, a continuat Gorbaciov.

Totuşi, utimul lider sovietic acum în vârstă de 88 de ani s-a declarat convins că ”actuala criză poate fi depăşită” şi că actuala generaţie de lideri va fi capabilă să ”restabilească dialogul şi încrederea” pe continentul european.

Citește și : Evadare spectaculoasă dintr-un tribunal thailandez

”Fiecare dintre noi poate contribui la depăşirea confruntării (…) Doresc să luptăm toţi consecvent şi hotărât pentru o Europă fără ziduri şi fără linii de diviziune, pentru o nouă Europă autentică în care naţiunile să se simtă mândre”, a îndemnat Gorbaciov.

Tags: Christian WulffeuropaFrank-Walter SteinmeierGorbaciovLech Walesamoscova
Categorii: Diaspora