Grădinile botanice, ‘cea mai bună speranţă’ pentru salvarea speciilor de plante în pericol de dispariţie (studiu)

Publicat:

De la Kew Gardens din Londra până la Gardens by the Bay din Singapore, grădinile botanice din lumea întreagă adăpostesc cel puţin o treime dintre speciile cunoscute de plante, însă este nevoie de eforturi suplimentare pentru protejarea varietăţilor aflate în pericol de dispariţie, după cum se arată într-un studiu publicat de Universitatea Cambridge, citat marţi de Fundaţia Thomson Reuters. 

O cincime dintre plante sunt în prezent în pericol de dispariţie, însă nu există niciun motiv tehnic pentru care vreuna dintre ele ar trebui să dispară, susţin oamenii de ştiinţă în urma studierii a 1.116 colecţii. ”Reţeaua globală a grădinilor botanice reprezintă cea mai bună speranţă pe care o avem pentru salvarea unora dintre plantele aflate în cel mai mare pericol de dispariţie”, a declarat Samuel Brockington de la Departamentul pentru studiul plantelor din cadrul Universităţii Cambridge, curatorul grădinii botanice a acestei instituţii.


”Dacă nu conservăm diversitatea plantelor, umanitatea se va confrunta cu provocări la nivel global privind securitatea alimentară şi a aprovizionării cu combustibili, cu degradarea mediului înconjurător şi cu schimbările climatice”, a adăugat specialistul.

Grădinile botanice cuprinse în acest studiu deţin peste 105.000 de specii de plante. ”Aceste cifre sunt cu atât mai remarcabile cu cât reprezintă o estimare minimă, bazată pe date de la numai o treime dintre grădinile botanice din lume”, au menţionat luni oamenii de ştiinţă în jurnalul ”Nature Plants”.

În prezent, aproximativ 10% din capacitatea de stocare a grădinilor botanice este dedicată speciilor aflate în pericol de dispariţie, fiind nevoie de extinderea acesteia, după cum au precizat cercetătorii.

Pentru a adăposti mai multe specii ameninţate cu dispariţia – în special a celor provenind din zone cu climă tropicală – este nevoie de o mai bună coordonare la nivel internaţional, mai arată oamenii de ştiinţă, conform sursei citate.

Majoritatea plantelor din lume provin din zone cu climă tropicală, acestea constituind până la 25% din totalitatea plantelor aflate în grădinile botanice.

Cea mai mare parte a grădinilor botanice din lume se află în regiuni cu climă temperată din Europa şi America de Nord.

Investiţii substanţiale sunt necesare pentru realizarea unui sistem la nivel mondial pentru conservarea plantelor în pericol de dispariţie, astfel putându-se preveni extincţia acestora, au subliniat cercetătorii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

3 500 de gospodării inspectate de salvatori. Atenție în perioada fermentării vinului

3 500 de gospodării inspectate de salvatori. Atenție în perioada fermentării vinului Salvatorii au mers, săptămâna aceasta, pe la casele oamenilor din diferite localități, pentru...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Atenție, șoferi: Traficul pe unele străzi din capitală, sistat de Ziua Vinului. Cum va circula transportul public

Atenție, șoferi: Traficul pe unele străzi din capitală, sistat de Ziua Vinului. Cum va circula transportul public Primăria Municipiului Chișinău informează că în zilele de...

Bursa Președintelui se dublează în anul de studii 2024-2025

Bursa Președintelui se dublează în anul de studii 2024-2025 15 studenți și elevi vor primi bursa prezidențială majorată în acest an de studii. Mai exact,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.