X

Grant de peste 6 milioane de dolari, oferit de Banca Mondială pentru reducerea poluării Mării Negre. Republica Moldova, printre statele implicate în proiect

Grant de peste 6 milioane de dolari, oferit de Banca Mondială pentru reducerea poluării Mării Negre. Republica Moldova, printre statele implicate în proiect

Banca Mondială a aprobat un grant de 6,39 milioane de dolari acordat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) pentru a finanța Proiectul regional GEF de Albăstrire a Mării Negre (Blueing the Black Sea) (BBSEA). Grantul va susține eforturile guvernelor și sectorului privat din Georgia, Moldova, Turcia și Ucraina de reducere a poluării Mării Negre. Oficiul Națiunilor Unite pentru Servicii de Proiecte (UNOPS) este beneficiarul fondurilor și entitatea de implementare a proiectului, transmite IPN.

Citește și: Strugurii moldovenești cuceresc piața UE: exporturile au crescut cu 125%, în primele opt luni

Potrivit Băncii Mondiale, pe parcursul ultimelor decenii, Marea Neagră a devenit unul din cele mai poluate corpuri de apă din Europa. Eutrofizarea, care reprezintă excesul de nutrienți depozitați în urma activităților agricole, poluarea chimică, speciile invazive, tratarea ineficientă a apelor uzate, punctele fierbinți industriale, precum și depunerile atmosferice se numără printre cele mai mari amenințări la adresa mediului marin din Marea Neagră.

Presiunile impuse de poluare amenință ecosistemele marine și cele de coastă, dar și modul de viață a celor pentru care regiunea Mării Negre constituie loc de trai. Proiectul Regional BBSEA GEF va finanța și promova inovațiile ecologice pentru abordarea fenomenului de eutrofizare în Marea Neagră, oferind instituțiilor din sectorul public, partenerilor de dezvoltare și potențialilor investitori posibilitatea de a identifica, verifica și investi în soluții inovatoare pentru prevenirea și reducerea poluării.

„Schimbările climatice intensifică impactul poluării în Marea Neagră, fapt ce determină creșterea temperaturilor și sporirea riscurilor de boli transmise prin apă și constituie o amenințare atât pentru ecosisteme, cât și pentru comunități.

Proiectul va sprijini consolidarea nivelului de pregătire a guvernelor și a sectorului privat din țările participante pentru implementarea măsurilor de reducere a poluării în Marea Neagră”, a menționat Carolina Sanchez-Paramo, directoarea Departamentului strategii și operațiuni pentru regiunea Europa și Asia Centrală al Băncii Mondiale, citată într-un comunicat de presă.

 

Tags: Banca MondialaGrantMarea Negrărepublica moldova
Social