X

Granzii din fotbalul spaniol scapă de amenzile uriaşe

Justiţia europeană a anulat, marţi, o decizie anterioară a Comisiei Europene prin care patru cluburi spaniole de fotbal, inclusiv FC Barcelona şi Real Madrid, erau obligate să ramburseze mai multe milioane de euro pentru că timp de mai mulţi ani au beneficiat de un regim fiscal preferenţial, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

În luna iulie 2016, Executivul comunitar a analizat privilegiile fiscale acordate cluburilor de fotbal Real Madrid, FC Barcelona, Athletic Bilbao şi Atletico Osasuna, iar la finalul investigaţiei a decis că aceste cluburi trebuie să ramburseze până la cinci milioane de euro pentru că timp de peste 20 de ani au plătit impozite similare cu cele ale organizaţiilor non-profit.

Vezi şi: India a bombardat ţinte islamiste din Pakistan – FOTO

În schimb, într-o decizie publicată marţi, Tribunalul Uniunii Europene a informat că “anulează decizia Comisiei prin care se califică drept ajutor de stat regimul fiscal de care beneficiază patru cluburi de fotbal profesionist spaniole”. Tribunalul susţine că Executivul comunitar a săvârşit o eroare în aprecierea faptelor şi, de asemenea, nu şi-a îndeplinit corespunzător cerinţele legale, sarcina de a dovedi că măsura în litigiu conferea un avantaj beneficiarilor săi.

Conform unei legi din 1990, toate cluburile sportive profesioniste spaniole au fost obligate să se transforme în societăţi sportive pe acţiuni (SAS), pentru a se încuraja o gestionare mai responsabilă a activităţii lor. Era însă prevăzută o excepţie: cluburile sportive profesioniste care înregistraseră un rezultat pozitiv în anii anteriori adoptării legii puteau continua să îşi desfăşoare activitatea sub formă de cluburi sportive. Patru cluburi de fotbal profesionist spaniole – Fútbol Club Barcelona (Barcelona), Club Atlético Osasuna (Pamplona), Athletic Club (Bilbao) şi Real Madrid Club de Fútbol (Madrid)- şi-au exercitat această opţiune.

Tribunalul observă că celor patru cluburi beneficiare ale regimului în litigiu li s-a aplicat, din anul 1990 până în anul 2015, o cotă nominală de impozitare preferenţială în raport cu cluburile care îşi desfăşurau activitatea sub formă de societăţi sportive pe acţiuni.

Citeşte şi: Reforma Constituţiei cubaneze a fost aprobată prin referendum

Cu toate acestea, Comisia a exclus că avantajul relativ rezultat din plafonul mai ridicat al deducerilor fiscale aplicabil SAS compensează cota preferenţială de impozitare de care beneficiau entităţile fără scop lucrativ, pentru motivul, în special, că nu s-a făcut dovada că acest sistem de deduceri fiscale “este, în principiu şi pe termen lung, mai avantajos”. Or, potrivit Tribunalului, Comisia, căreia îi revine sarcina probei existenţei unui avantaj care decurge din regimul fiscal al entităţilor fără scop lucrativ, nu putea reţine existenţa unui asemenea avantaj decât demonstrând, cu respectarea limitelor obligaţiilor sale de investigare, că plafonarea deducerilor fiscale la un nivel mai puţin avantajos pentru entităţile fără scop lucrativ decât pentru societăţile sportive pe acţiuni nu compensa avantajul obţinut din cota nominală de impozitare inferioară. 

Tags: Athletic BilbaoAtletico OsasunaComisia Europeană (CE)FC Barcelonareal madridspania
Categorii: Diaspora