Grecia a început transferul copiilor migranți în țări din UE

Publicat:

Grecia a transferat o duzină de copii neînsoţiţi din tabere de migranţi supraaglomerate spre Luxemburg miercuri, prima din cele peste 1.000 de relocări accelerate pe fondul îngrijorărilor legate de impactul coronavirusului asupra grupurilor vulnerabile, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Un alt grup de 50 de copii urmează să fie îmbarcat la bordul unui avion de la Atena spre Germania sâmbătă, iar alţi 20 vor fi trimişi în Elveţia la o dată ulterioară. Grecia speră să transfere aproximativ 1.600 de minori neînsoţiţi în lunile următoare.


Citește și: Externele franceze îl convoacă pe ambasadorul chinez la Paris

Cel puţin 5.200 de copii migranţi din Siria, Afganistan, Irak şi ţări africane trăiesc în prezent în Grecia, mulţi dintre ei în condiţii dure în taberele din insulele din Marea Egee.

Viceministrul migraţiei Giorgos Koumoutsakos a declarat că deşi numărul de copii a fost mic, această acţiune a trimis un mesaj puternic altora pentru a urma exemplul Luxemburgului.

Grecia, a adăugat el, trebuie să suporte o cotă disproporţionată de refugiaţi.

“Grecia se confruntă cu o criză în interiorul unei crize: migraţia şi pandemia împreună”, a mai declarat el televiziunii publice ERT. “Combinaţia face o situaţie deja dificilă şi mai complexă”, a adăugat el.

După ce a impus devreme restricţii, Grecia s-a descurcat cu pandemia de coronavirus relativ bine în comparaţie cu multe alte state europene, înregistrând în prezent 2.170 de cazuri confirmate şi 101 decese.

Dar economia ei, ieşită dintr-o recesiune de un deceniu în urma unei crize a datoriei, este de aşteptat să sufere grav din cauza colapsului rezervărilor turistice.

Human Rights Watch, un ONG de apărare a drepturilor omului, a cerut Greciei în această săptămâni să elibereze toţi minorii neînsoţiţi, declarând că detenţia lor în tabere supraaglomerate sau în celulele poliţiei sporeşte riscul de a contracta COVID-19.

Citește și: SUA își SUSPENDĂ contribuția la Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Sute de mii de migranţi şi refugiaţi care fug de conflictele şi sărăcia din ţările lor au utilizat Grecia ca o trambulină către alte ţări europene în 2015 şi 2016, când un acord intermediat de UE cu Turcia a oprit fluxul.

Turcia găzduieşte în prezent aproximativ 3,4 milioane de refugiaţi şi migranţi, în timp ce Grecia are circa 120.000 care aşteaptă prelucrarea cererilor de azil. Mulţi dintre ei sunt în taberele supraaglomerate din cinci insule din Marea Egee, unde organizaţiile de ajutorare afirmă că condiţiile de viaţă sunt cumplite.

Aproximativ o duzină de naţiuni europene şi-au exprimat dorinţa de a primi un număr dintre ei în mod voluntar, inclusiv Italia, Finlanda, Serbia, Irlanda şi Portugalia, au declarat oficiali greci.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trei ucraineni aflaţi în munţii Maramureșului de mai multe zile au solicitat ajutorul autorităţilor române

Trei ucraineni aflaţi în munţii Maramureșului de mai multe zile au solicitat ajutorul autorităţilor române Salvamontiştii şi poliţiştii de frontieră au demarat, sâmbătă seara, o...

Statele americane care vor decide câştigătorul în cursa pentru Casa Albă

Statele americane care vor decide câştigătorul în cursa pentru Casa Albă În doar o lună, aproximativ 150 de milioane de americani vor vota pentru Kamala...

Extremista Șoșoacă nu poate candida la prezidențiale din România

Extremista Șoșoacă nu poate candida la prezidențiale din România CCR a transmis sâmbătă seară un comunicat de presă în care a precizat că a respins...

Noi atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Odesa

Noi atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Odesa Rușii au lansat noi atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Odesa în noaptea de sâmbătă spre duminică....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.