X

Grecia a sărbătorit 200 de ani de la revoluţia din 1821

Grecia a sărbătorit joi 200 de ani de la declanşarea revoluţiei ce a condus la câştigarea independenţei de Imperiul Otoman, ceremoniile gândite să marcheze un nou început după deceniul de criză financiară fiind restrânse din cauza restricţiilor impuse în pandemie, transmite Reuters, potrivit agerpres.

La parada anuală de Ziua independenţei au asistat, printre alţii, prinţul Charles, moştenitorul coroanei britanice, al cărui tată, prinţul Philip, s-a născut pe insula Corfu în familia regală a Greciei, precum şi prim-ministrul rus Mihail Mişustin.

Citeşte şi: Eficacitatea vaccinului AstraZeneca a fost redusă la 76 %

Preşedintele francez Emmanuel Macron a renunţat să participe din cauza restricţiilor de circulaţie impuse în unele zone din Franţa din cauza epidemiei de COVID-19.

La scurt timp după preluarea puterii în 2019, guvernul conservator al premierului Kyriakos Mitsotakis a anunţat celebrările drept un simbol al revenirii Greciei dintr-o criză financiară de un deceniu, care i-a lăsat şomeri pe jumătate dintre tinerii ţării şi a trimis în jur de 500.000 de oameni în căutare de locuri de muncă în străinătate.

În 1821, după aproape 400 de ani de dominaţie otomană, revoluţionarii greci au declanşat o revoluţie care, cu sprijinul simpatizanţilor din ţări ca Anglia, Franţa şi Rusia, a dus la câştigarea independenţei în 1832.

Salutând rezistenţa poporului grec în timpul ‘anilor disperat de dificili’ ai crizei economice, prinţul Charles a spus că lumea trebuie acum să se refacă după pandemia de COVID-19, care a aruncat din nou Grecia într-o recesiune profundă. ‘Poate că ne putem inspira din curajul, determinarea şi ambiţia de la 1821’, a adăugat el.

Ceremoniile de joi, desfăşurate într-o perioadă de noi tensiuni cu Turcia, au inclus evoluţiile unor avioane de luptă ale forţelor Greciei, Statelor Unite şi Franţei, şi o defilare la care au participat şi unităţi de cavalerie şi ale gărzii prezidenţiale, în costumele ceremoniale.

O relicvă a drapelului de la mânăstirea Aghia Lavra, strâns legată de începutul revoluţiei elene, a fost prezentată pentru prima dată la demonstraţia anuală.

Citeşte şi: Joe Biden aruncă pe umerii Kamalei Harris problema delicată a migraţiei 

După o ceremonie în zori la Acropole, centrul Atenei a fost împânzit de forţe de ordine, iar un covor uriaş de flori albe şi albastre, în forma steagului naţional, a fost aşternut în piaţa Syntagma, scena unor revolte în timpul crizei.

Într-un mesaj transmis poporului grec prin intermediul televiziunii de stat, preşedintele american Joe Biden a afirmat că relaţiile dintre Grecia şi Statele Unite sunt mai apropiate ca oricând. ‘Angajamentul nostru comun în favoarea libertăţii, drepturilor omului şi statului de drept este cel care ne dă puterea să ne scriem propriul viitor, fie că s-a întâmplat acum 200 de ani sau astăzi’, a subliniat Biden. 

Tags: AcropoleAghia Lavraatenacorfucovid-19greciaimperiul otomanKyriakos MitsotakisMihail MişustinPrintul Charlesrevolutieziua independentei
Categorii: Diaspora