Grecia : Amnesty International cere guvernului să respecte decizia privind libera circulație a noilor solicitanţi de azil

Publicat:

Filiala greacă a Amnesty International şi o altă organizaţie neguvernamentală, SolidarityNow, au cerut joi guvernului elen să respecte decizia justiţiei care permite noilor solicitanţi de azil să părăsească insulele din Marea Egee, unde sunt ţinute mii de persoane, relatează France Presse, potrivit agepres.

Acest apel intervine după decizia Consiliului de Stat de la Atena, curtea supremă administrativă, care stipulează că orice nou solicitant de azil poate să părăsească insulele şi să vină pe continent.


Citește și : Theresa May şi Xi Jinping, de acord că folosirea armelor chimice pentru orice scop este inacceptabilă

‘Decizia judecătorească confirmă ceea ce organizaţiile neguvernamentale în domeniul drepturilor omului au spus încă de la început: şederea forţată a solicitanţilor de azil pe insule, adesea în condiţii mizerabile, este nedreaptă”, a declarat preşedintele Amnesty-Grecia, Gabriel Sakellaridism, într-un comunicat.

După pactul semnat în martie 2016 între Uniunea Europeană şi Turcia, care a limitat în mod semnificativ fluxul de migranţi către UE după exodul imens din 2015, persoanele care sosesc în insule precum Lesbos sau Samos cu ambarcaţiuni mici din Turcia învecinată sunt forţate să rămână acolo în aşteptarea examinării cererii de azil pe care o depun în număr mare.

Procedura este lentă, ceea ce duce la suprapopularea structurilor destinate refugiaţilor şi alimentează tensiuni şi violenţe.

Sakellaridis a cerut autorităţilor elene să ‘respecte hotărârea judecătorească şi să transfere pe continent solicitanţii de azil care sosesc în insule’.

Amnesty regretă că decizia nu este retroactivă, SolidarityNow subliniind în acest sens că ‘restricţia geografică va continua să se aplice în cazul a peste 13.000 de solicitanţi de azil aflaţi în prezent pe insule’.

Orice solicitant de azil care a sosit ‘înainte de această hotărâre trebuie, de asemenea, să fie transferat pe continent pentru a avea acces la condiţii decente de primire’, a spus Sakellaridis. El critică ‘responsabilitatea disproporţionată de gestionare a crizei refugiaţilor, care apasă asupra insulelor’.

Citește și : OIAC respinge acuzațiile Rusiei că ar fi manipulat analizele efectuate în cazul Skripal

‘Politicile europene care vor să “ascundă” refugiaţii fie în Grecia, fie în ţări terţe sunt inacceptabile şi trebuie oprite’, concluzionează el.

Guvernul grec nu a pus încă în aplicare această hotărâre judecătorească, subliniind că o analizează, potrivit AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.