X

Grecia : Amnesty International cere guvernului să respecte decizia privind libera circulație a noilor solicitanţi de azil

Filiala greacă a Amnesty International şi o altă organizaţie neguvernamentală, SolidarityNow, au cerut joi guvernului elen să respecte decizia justiţiei care permite noilor solicitanţi de azil să părăsească insulele din Marea Egee, unde sunt ţinute mii de persoane, relatează France Presse, potrivit agepres.

Acest apel intervine după decizia Consiliului de Stat de la Atena, curtea supremă administrativă, care stipulează că orice nou solicitant de azil poate să părăsească insulele şi să vină pe continent.

Citește și : Theresa May şi Xi Jinping, de acord că folosirea armelor chimice pentru orice scop este inacceptabilă

‘Decizia judecătorească confirmă ceea ce organizaţiile neguvernamentale în domeniul drepturilor omului au spus încă de la început: şederea forţată a solicitanţilor de azil pe insule, adesea în condiţii mizerabile, este nedreaptă”, a declarat preşedintele Amnesty-Grecia, Gabriel Sakellaridism, într-un comunicat.

După pactul semnat în martie 2016 între Uniunea Europeană şi Turcia, care a limitat în mod semnificativ fluxul de migranţi către UE după exodul imens din 2015, persoanele care sosesc în insule precum Lesbos sau Samos cu ambarcaţiuni mici din Turcia învecinată sunt forţate să rămână acolo în aşteptarea examinării cererii de azil pe care o depun în număr mare.

Procedura este lentă, ceea ce duce la suprapopularea structurilor destinate refugiaţilor şi alimentează tensiuni şi violenţe.

Sakellaridis a cerut autorităţilor elene să ‘respecte hotărârea judecătorească şi să transfere pe continent solicitanţii de azil care sosesc în insule’.

Amnesty regretă că decizia nu este retroactivă, SolidarityNow subliniind în acest sens că ‘restricţia geografică va continua să se aplice în cazul a peste 13.000 de solicitanţi de azil aflaţi în prezent pe insule’.

Orice solicitant de azil care a sosit ‘înainte de această hotărâre trebuie, de asemenea, să fie transferat pe continent pentru a avea acces la condiţii decente de primire’, a spus Sakellaridis. El critică ‘responsabilitatea disproporţionată de gestionare a crizei refugiaţilor, care apasă asupra insulelor’.

Citește și : OIAC respinge acuzațiile Rusiei că ar fi manipulat analizele efectuate în cazul Skripal

‘Politicile europene care vor să “ascundă” refugiaţii fie în Grecia, fie în ţări terţe sunt inacceptabile şi trebuie oprite’, concluzionează el.

Guvernul grec nu a pus încă în aplicare această hotărâre judecătorească, subliniind că o analizează, potrivit AFP.

Tags: Amnesty Internationalatenagreciamarea egeesolicitanţi de azilturciauniunea europeana
Categorii: Diaspora