Grecia : Angajaţii unei tabere de migranţi din Lesbos intră în grevă, unde situaţia este ‘foarte dificilă sau chiar la limită’

Publicat:

Angajaţii taberei de migranţi Moria din Lesbos, insula grecească unde se află cei mai mulţi migranţi, peste 10.000, au anunţat vineri o grevă faţă de suprapopularea centrului, unde guvernul recunoaşte o situaţie ‘la limită’, informează AFP, potrivit agerpres.

Mai exact, cu 8.388 de persoane înregistrate oficial pentru 3.100 de locuri, tabăra – prima poartă de intrare a migranţilor în Grecia – bate recordul la densitate, potrivit unui comunicat al comitetului personalului angajat aici.


Citește și : Documente declasificate:’Este un ins vertical!’, aşa era descris Putin într-o discuţie Elţîn-Clinton

Situaţia este ‘foarte dificilă sau chiar la limită’, recunoaşte ministrul pentru politica în domeniul migraţiei, Dimitris Vitsas, într-un răspuns la apelul de ajutor adresat de primarul insulei.

Cerând măsuri pentru decongestionarea situaţiei în tabără şi sporirea supravegherii din partea poliţiei pentru protejarea deopotrivă a migranţilor şi personalului, angajaţii au anunţat o grevă japoneză începând de sâmbătă şi o suspendare a activităţii luni.

În Lesbos, numărul migranţilor şi al refugiaţilor depăşeşte 10.500 de persoane, în condiţiile în care în cele cinci insule din nord-estul Mării Egee, unde UE a decis în martie 2016 să-i înregistreze pe cei sosiţi din Turcia, se află circa 20.000 de persoane.

La Moria, suprapopularea impune rezidenţilor ‘condiţii de viaţă tragice, nedemne de o ţară europeană’, relevă angajaţii taberei, în linie cu semnalele de alertă lansate în mod repetat de numeroase organizaţii neguvernamentale şi de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi.

‘Situaţia comportă numeroase pericole, fie că este vorba despre riscul de epidemii, decese în cazul de condiţii meteorologice nefavorabile, sinucideri sau tulburări’, avertizează ei.

Administraţia taberei încearcă să accelereze transferul spre continent al migranţilor consideraţi ‘vulnerabili’ şi deci eligibili pentru azil în UE, o măsură care ar putea decongestiona insula, a indicat directorul adjunct Dimitris Vafeas.

Citește și : Londra acuză Moscova la ONU că „se joacă cu vieţile oamenilor din Salisbury”

Dar continuarea sosirilor de pe coasta turcă din apropiere, în pofida pactului UE-Turcia privind migraţia destinat să limiteze acest flux, împiedică orice soluţie pe termen lung, susţine ministrul Vitsas într-un răspuns la apelul de ajutor al primarului din Lesbos.

‘De la 1 mai până în 30 august, 3.950 de persoane vulnerabile au fost trimise spre continent, în condiţiile în care în Lesbos au sosit alţi 5.450 de migranţi’, a precizat primăria din insulă.

În faţa acestei situaţii, Grecia ‘insistă asupra necesităţii unei distribuiri’ a refugiaţilor în toată Europa, potrivit ministrului citat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.