X

Grecia ar fi refuzat să participe la misiunea multinațională în Golful Persic

Statele Unite au solicitat Greciei să participe la misiunea multinațională coordonată de Washington pentru securizarea Golfului Persic, în contextul tensiunilor cu Iranul, dar Guvernul de la Atena ar fi refuzat, citând situația incertă din estul Mării Mediterane, relatează publicația Kathimerini, potrivit mediafax.

Potrivit jurnaliștilor greci, solicitarea venită din partea SUA în urmă cu câteva zile făcea referire la o potențială participare cu o unitate navală majoră – fregată, ori cu instrumente aeriene de supraveghere și recunoaștere.

Citește și : ‘Tatăl Sharm El Sheikh’ a murit la 85 de ani în Spania

Însă, autoritățile de la Atena ar fi indicat că în acest moment nu au suficiente mijloace pentru a-și acoperi necesitățile proprii de supraveghere aeriană, așadar nu pot oferi asistență în acest sens.

Mai mult, după o serie de discuții între oficiali din cadrul ministerelor Apărării și Afacerilor Externe de la Atena, s-a decis în privința solicitării de asistență navală că Forțele Navale grecești nu pot trimite fregate pentru misiuni în alte regiuni din cauza situației incerte din estul Mării Mediterane și Marea Egee.

Pe de altă parte, Atena a transmis Statelor Unite că personalul grec deja prezent în zonă (Emiratele Arabe Unite) va fi pus la dispoziția forțelor armate americane pentru misiuni de monitorizare în regiunea extinsă a Golfului Persic în această perioadă de tensiuni în zona Strâmtorii Ormuz.

Mai multe țări europene, în mod particular Germania, au refuzat să participe la misiunea navală coordonată de SUA. Marea Britanie și Israelul au anunţat însă că se vor alătura Statelor Unite în misiunea internaţională pentru protejarea navelor comerciale în Golful Persic, în contextul tensiunilor cu Iranul.

Citește și : Povestea prinţesei Diana ajunge Broadway

Tags: atenagermaniagolful persicgreciamarea egeeOrmuzSUAwashington
Categorii: Diaspora