X

Grecia NU se bucură de criza politică din Germania şi vrea stabilitate la Berlin

Premierul elen Alexis Tsipras, care, în anii crizei, s-a luptat pentru a menţine Grecia în zona euro împotriva voinţei Berlinului, a declarat că ar trebuie ca Germania, care traversează o criză politică fără precedent, să-şi regăsească stabilitatea, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Ar fi un lucru bun să fie regăsită stabilitatea în Germania şi să se continue pe calea unităţii şi solidarităţii în Europa’, a declarat joi Tsipras, aflat la Paris pentru a-i fi înmânat un premiu pentru curaj politic, decernat de revista diplomatică ‘Politique Internationale’.

În vara lui 2015, la apogeul crizei elene, guvernul german a făcut presiuni asupra Greciei pentru ca această ţară să iasă din zona euro, dar Grecia a rezistat, cu sprijinul mai ales al Franţei, la capătul unui summit interminabil desfăşurat la Bruxelles.

Citeşte şi: Probleme mari în Germania. Social-democraţii se declară pregătiţi să discute pentru ieşirea din criza politică

‘Noi am putut rezista glasurilor de sirene. Am putut rezista tentativelor anumitor cercuri radicale de a ne (face) să ieşim din Uniunea Europeană şi să adoptăm un faliment dezordonat sau ordonat (…) şi am evitat o aventură care ar fi putut avea consecinţe catastrofale pentru Grecia şi pentru Europa’, a declarat Tsipras, la decernarea premiului, făcând aluzie la adepţii – din ţară sau din străinătate – ieşirii Greciei din zona euro.

Remarcile lui Tsipras survin în contextul în care cancelarul german Angela Merkel nu reuşeşte să constituie o nouă coaliţie de guvernare la Berlin, după alegerile legislative din septembrie, declanşând temeri că un eşec va constitui o frână serioasă în calea marilor reforme aşteptate în UE.

Alexis Tsipras a pledat, de asemenea, pentru o relansare a proiectului european, susţinând că ‘punctul critic pentru Europa nu este doar o nouă direcţie, ci o nouă viziune’. ‘Lipsa de viziune este problema Europei’, a apreciat el.

Pe de altă parte, într-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro, Alexis Tsipras a subliniat că, dacă investitorii europeni s-au îndepărtat de Grecia în anii crizei, chinezii au ‘umplut vidul’.

Citeşte şi: Un mare magnat al Grupării criminale din Columbia – Clanul Golfului – a fost eliminat într-o operațiune specială a forțelor de securitate

‘În economie, în politică, natura are oroare de vid. În cursul anilor trecuţi, Europa nu a fost decât o pedeapsă pentru Grecia, făcută din evaluări, pedepse, austeritate. Pentru alţii însă, Grecia a fost interesantă. O oportunitate. În anii de criză, chinezii au profitat de oportunitate. Au investit în Grecia. Şi, ştiţi, cei care îi asumă riscuri sunt răsplătiţi’, a afirmat Tsipras.

‘Dacă investitorii europeni nu înţeleg acest lucru, alţii o vor face’, a adăugat premierul, într-un context în care indicatorii macroeconomici ai Greciei arată o anumită ameliorare, după mai mulţi ani de recesiune şi şomaj de masă, chiar dacă ţara este împovărată de o datorie extrem de ridicată.

‘Imaginea economiei noastre este astăzi diferită, suntem o ţară care revine spre creştere’, a mai declarat premierul Tsipras.

Tags: Alexis TsiprasAngela Merkelgermaniagrecia
Categorii: Diaspora