X

Grecia califică drept ‘false’ acuzaţiile conform cărora ar respinge migranţi către Turcia

Grecia a calificat duminică drept “false” acuzaţiile lansate de o organizaţie neguvernamentală germană privind respingerea de migranţi către Turcia, transmite AFP, potrivit agerpres.

Aceste acuzaţii “fac parte dintr-o strategie de ‘fake news’ orchestrată de Turcia, prin intermediul unor organizaţii neguvernamentale şi a unor reţele de traficanţi de persoane”, a declarat ministrul migraţiei Notis Mitarachi, pentru săptămânalul To Vima. “Anchetele realizate de gărzile de coastă europene (Frontex) şi de către vameşii greci nu au confirmat aceste acuzaţii”, a adăugat el.

Citește și : Rusia a aprobat ‘preliminar’ producţia vaccinului Sputnik V în Serbia

Un studiu publicat vineri de ONG-ul german Mare Liberum menţionează “o escaladă inedită” în 2020 a respingerii de migranţi în Marea Egee cu implicarea Frontex, ceea ce încalcă dreptul internaţional. Potrivit acestui studiu, între martie şi decembrie 2020, s-au înregistrat peste 300 de cazuri de respingere de migranţi către Turcia.

“Peste 9.000 de persoane (care încercau să ajungă în Grecia) au fost retrimise cu violenţă în Turcia şi private de dreptul la azil, conform unui număr de 321 de incidente contabilizate” de către ONG-ul german, care precizează că “a reconstituit cazurile victimelor pe baza mărturiilor lor”.

Citește și :Merkel: Germania va avea suficiente vaccinuri în aprilie, dar relaxarea restricţiilor mai trebuie să aştepte

Un alt ONG, Legal Centre Lesvos, a identificat – tot cu ajutorul mărturiilor oferite de persoane implicate – 17 cazuri de expulzare colectivă, într-un studiu publicat la începutul lui februarie.

Mitarachi a insistat duminica aceasta că frontierele Greciei sunt păzite “în conformitate cu dreptul internaţional şi cu valorile europene”.

Tags: Frontexgreciamarea egeeNotis Mitarachiturcia
Categorii: Diaspora