Grecia, dispusă să împrumute Londrei diverse comori arheologice

Publicat:

Grecia a confirmat marţi că este dispusă să împrumute diverse comori arheologice prestigiosului British Museum din Londra în schimbul posibilităţii de a expune temporar Frizele Parthenonului, adăugând că această propunere nu afectează însă o mai veche solicitare a Guvernului de la Atena, care doreşte revenirea permanentă în ţară a acestor sculpturi antice, informează Reuters, scrie agerpres.

Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a declarat duminică pentru săptămânalul britanic The Observer că doreşte să împrumute Londrei artefacte de mare valoare pentru diverse expoziţii, care “nu au părăsit niciodată Grecia”, în schimbul posibilităţii de a expune Frizele Parthenonului la Atena în 2021, când această ţară va marca 200 de ani de la începutul războiului ei de independenţă.


Citește și : Jens Stoltenberg le face promisiuni americanilor pe frontul din Afganistan

Autorităţile de la Atena au cerut în mod repetat revenirea permanentă a acestor sculpturi vechi de 2.500 de ani, pe care lordul Elgin le-a extras din templul Acropole într-o perioadă în care Grecia se afla sub ocupaţia Imperiului Otoman.

British Museum, custodele acestor frize celebre, a respins retrocedarea lor, spunând că “aceste sculpturi sunt parte a patrimoniului oricărei persoane şi transced graniţele culturale”.

“… ţinând cont de importanţa anului 2021, voi propune prim-ministrului Boris Johnson: într-o primă etapă, împrumutaţi-mi sculpturile pentru o anumită perioadă de timp şi eu vă voi trimite artefacte foarte importante, care nu au părăsit niciodată Grecia, pentru a fi expuse la British Museum”, a declarat prim-ministrul elen pentru The Observer.

Ministrul grec al Culturii Lina Mendoni a declarat pentru Skai TV, marţi, că ministerul ei va transmite o solicitare oficială Marii Britanii atunci când prim-ministrul ţării va decide acest lucru.

Întrebată dacă o astfel de solicitare ce vizează împrumutarea Frizelor Parthenonului înseamnă că Guvernul de la Atena recunoaşte că Marea Britanie are dreptul de a le deţine, Lina Mendoni a spus că solicitarea prim-ministrului Greciei este foarte clară şi că “drepturile nu pot să provină dintr-un furt”.

Citește și : Dominic Raab: ‘PĂCĂLELILE din Parlament împiedică Brexit’

“Poziţia Greciei nu s-a schimbat în niciun fel, pur şi simplu pentru că noi nu putem să acceptăm furtul. Un împrumut, propunerea prim-ministrului de a expune sculpturile la Atena, nu are legătură şi nu modifică vechea noastră solicitare”, a adăugat ea.

Atena şi-a intensificat în ultimii ani campania ce vizează revenirea frizelor în Grecia după ce a inaugurat un nou muzeu în 2009 la poalele dealului Acropole, care ar putea să găzduiască într-o bună zi, potrivit speranţelor politicienilor eleni, aceste celebre sculpturi antice.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prinții William și Harry, revedere după o pauză de luni întregi: Ce eveniment i-a reunit pe frați

Prinții William și Harry, revedere după o pauză de luni întregi: Ce eveniment i-a reunit pe frați Ce spun martorii despre întâlnirea recentă a prinților...

Miniştrii economiei şi apărării din Ucraina au început o vizită la Washington

Miniştrii economiei şi apărării din Ucraina au început o vizită la Washington Importanţi oficiali ucraineni, între care ministrul economiei Iulia Sviridenko şi ministrul apărării Rustem...

Ucraina va opri tranzitul de petrol rusesc prin conducta Drujba

Ucraina va opri tranzitul de petrol rusesc prin conducta Drujba Pe lângă gaz, din ianuarie 2025, va înceta tranzitul petrolului rusesc prin conducta Drujba pe...

Un moldovean ‘şi-a dat în petec’ în Italia

Un moldovean 'şi-a dat în petec' în Italia Un moldovean în vârstă de 35 de ani a fost arestat la Roma, Italia şi este acuzat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.