X

Grecia, dispusă să împrumute Londrei diverse comori arheologice

Grecia a confirmat marţi că este dispusă să împrumute diverse comori arheologice prestigiosului British Museum din Londra în schimbul posibilităţii de a expune temporar Frizele Parthenonului, adăugând că această propunere nu afectează însă o mai veche solicitare a Guvernului de la Atena, care doreşte revenirea permanentă în ţară a acestor sculpturi antice, informează Reuters, scrie agerpres.

Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a declarat duminică pentru săptămânalul britanic The Observer că doreşte să împrumute Londrei artefacte de mare valoare pentru diverse expoziţii, care “nu au părăsit niciodată Grecia”, în schimbul posibilităţii de a expune Frizele Parthenonului la Atena în 2021, când această ţară va marca 200 de ani de la începutul războiului ei de independenţă.

Citește și : Jens Stoltenberg le face promisiuni americanilor pe frontul din Afganistan

Autorităţile de la Atena au cerut în mod repetat revenirea permanentă a acestor sculpturi vechi de 2.500 de ani, pe care lordul Elgin le-a extras din templul Acropole într-o perioadă în care Grecia se afla sub ocupaţia Imperiului Otoman.

British Museum, custodele acestor frize celebre, a respins retrocedarea lor, spunând că “aceste sculpturi sunt parte a patrimoniului oricărei persoane şi transced graniţele culturale”.

“… ţinând cont de importanţa anului 2021, voi propune prim-ministrului Boris Johnson: într-o primă etapă, împrumutaţi-mi sculpturile pentru o anumită perioadă de timp şi eu vă voi trimite artefacte foarte importante, care nu au părăsit niciodată Grecia, pentru a fi expuse la British Museum”, a declarat prim-ministrul elen pentru The Observer.

Ministrul grec al Culturii Lina Mendoni a declarat pentru Skai TV, marţi, că ministerul ei va transmite o solicitare oficială Marii Britanii atunci când prim-ministrul ţării va decide acest lucru.

Întrebată dacă o astfel de solicitare ce vizează împrumutarea Frizelor Parthenonului înseamnă că Guvernul de la Atena recunoaşte că Marea Britanie are dreptul de a le deţine, Lina Mendoni a spus că solicitarea prim-ministrului Greciei este foarte clară şi că “drepturile nu pot să provină dintr-un furt”.

Citește și : Dominic Raab: ‘PĂCĂLELILE din Parlament împiedică Brexit’

“Poziţia Greciei nu s-a schimbat în niciun fel, pur şi simplu pentru că noi nu putem să acceptăm furtul. Un împrumut, propunerea prim-ministrului de a expune sculpturile la Atena, nu are legătură şi nu modifică vechea noastră solicitare”, a adăugat ea.

Atena şi-a intensificat în ultimii ani campania ce vizează revenirea frizelor în Grecia după ce a inaugurat un nou muzeu în 2009 la poalele dealului Acropole, care ar putea să găzduiască într-o bună zi, potrivit speranţelor politicienilor eleni, aceste celebre sculpturi antice.

Tags: British MuseumgreciaKyriakos Mitsotakilondratemplul Acropole
Categorii: Diaspora