X

Grecia este ‘paralizată’ de o grevă generală

Transportul public la Atena precum şi legăturile maritime şi feroviare au fost grav perturbate miercuri în Grecia de o grevă de 24 de ore declanşată la apelul sindicatelor din sistemul privat pentru a cere ”încetarea politicilor de austeritate”, relatează AFP, potrivit agerpres.

Nicio legătură maritimă nu a plecat din Pireu, port situat în apropiere de Atena, spre insulele din Marea Egee din cauza grevei marinarilor la cererea sindicatului lor PNO.

Citeşte şi: Rusia îşi consolidează prezenţa militară în Crimeea prin amplasarea unui nou sistem S-400

Mari ambuteiaje au avut loc pe străzile Atenei din cauza grevei care a afectat transportul cu metroul, tramvaiul şi cu autobuze.

Principalul sindicat privat, Confederaţia generală a muncitorilor (GSEE), cere ”majorarea salariului minim la 751 euro” faţă de 580 euro în prezent, după ce a fost redus în timpul crizei (2010-2018).

”Politicile guvernamentale dure au condus la un impas (…), salariaţii cer contracte colective de muncă pentru toţi angajaţii, un sistem de securitate socială viabil, fără reducerea pensiilor şi a salariilor”, a indicat un comunicat al GSEE.

Citeşte şi: Explozie puternică lângă o uzină chimică din China. 22 de oameni au murit! (FOTO/VIDEO)

O adunare este prevăzută în centrul Atenei la 09:00 GMT, înaintea unui marş spre Piaţa Syntagma, în faţa Parlamentului, teatrul unor demonstraţii violente în plină criză (2010-2014).

Această grevă survine la două săptămâni după o acţiune similară a sindicatului funcţionarilor Adeydy şi la o zi după o grevă a jurnaliştilor care cer, de asemenea, o creştere a salariilor şi pensiilor, reduse în mod repetat în ultimii ani.

Tags: atenaConfederaţia generală a muncitorilor (GSEE)greciagrevaPiaţa SyntagmaPireuPNO
Categorii: Diaspora