Grecia îl dă AFARĂ din ţară pe ambasadorul libian

Publicat:

Grecia a anunţat vineri expulzarea ambasadorului libian la Atena după ce Tripoli nu a dezvăluit, aşa cum ceruse guvernul grec, conţinutul unui acord controversat de delimitare maritimă cu Turcia, semnat săptămâna trecută, informează France Presse, potrivit agerpres.

“Ambasadorul libian a fost convocat la minister în această dimineaţă şi informat despre expulzarea sa”, a declarat pentru mass-media, “cu regret”, ministrul grec de externe Nikos Dendias.


Citeşte şi: Pentagonul îşi creşte semnificativ contingentul din Orientul Mijlociu

Ambasadorul a primit un termen de 72 de ore pentru a părăsi Grecia, a precizat ministrul, adăugând că “expulzarea sa nu înseamnă întreruperea relaţiilor diplomatice cu Libia”.

Acordul în chestiune a fost semnat la 27 noiembrie la Istanbul de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi Fayez al-Sarraj, şeful Guvernului libian de uniune naţională (GNA), recunoscut de ONU.

Acordul turco-libian “violează dreptul maritim internaţional (…) şi dreptul insulelor greceşti de a avea frontiere maritime”, a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe grec, Alexandros Gennimatas, într-un briefing de presă.

“Nu există graniţe între Turcia şi Libia”, a insistat el, subliniind că drepturile nu se pot baza “pe o ilegalitate”.

Vinerea trecută, Nikos Dendias i-a cerut ambasadorului libian, Mohamed Younis Menfi, să-i ofere detalii despre acord.

Acest acord, descris ca un memorandum de Libia, a stârnit reacţii puternice din partea ţărilor riverane Mării Mediterane. În afară de Grecia, Ciprul şi Egiptul au deplâns semnarea sa.

Citeşte şi: Putin vrea să reînnoiască rapid tratatul nuclear cu SUA

Descoperirea de rezerve de petrol şi gaze în largul Ciprului, în sud-estul Mediteranei, a declanşat o dispută în ultimii ani între Nicosia, susţinută de Grecia şi Uniunea Europeană, şi Ankara, care ocupă partea de nord a insulei.

Potrivit presei turce, odată ce acordul va fi ratificat de Parlamentul turc, Ankara va comunica ONU coordonatele noii sale “zone economice exclusive (ZEE)” în Mediterana de est.

Pentru Atena, acest protocol încalcă zonele sale de exploatare maritimă.

Grecia, membră a NATO la fel ca Turcia, menţine relaţii delicate cu vecinul său, poartă de acces a mii de solicitanţi de azil spre insulele greceşti. Una dintre principalele dispute bilaterale este delimitarea platoului continental al insulelor greceşti din Marea Egee care separă Grecia de Turcia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Kim Jong Un NU va ezita să apese ‘butonul nuclear’ în cazul unui atac

Kim Jong Un NU va ezita să apese 'butonul nuclear' în cazul unui atac Coreea de Nord va folosi "fără ezitare" arma atomică în cazul...

România nu a transpus complet Directiva privind protecția habitatelor și a speciilor

România nu a transpus complet Directiva privind protecția habitatelor și a speciilor Comisia Europeană a decis joi să trimită un aviz motivat României pentru transpunerea incompletă...

Eurobarometru: Aproape 70% dintre români se declară optimiști cu privire la viitorul UE, peste media blocului comunitar

Eurobarometru: Aproape 70% dintre români se declară optimiști cu privire la viitorul UE, peste media blocului comunitar Aproape 70% dintre români se declară optimiști cu...

Cel puţin 26 de morţi şi 160 de spitalizări în Iran în urma consumului de băuturi alcoolice ilegale

Cel puţin 26 de morţi şi 160 de spitalizări în Iran în urma consumului de băuturi alcoolice ilegale Cel puţin 26 de persoane au murit...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.