X

Grecia, în prag de criză majoră. Seceta amenință turismul, iar insulele rămân fără apă

Grecia, în prag de criză majoră. Seceta amenință turismul, iar insulele rămân fără apă

Grecia se pregătește pentru sezonul turistic de vârf, cu un număr record de vizitatori așteptat. Totuși, țara se confruntă cu o criză majoră legată de secetă, care pune în pericol industria turismului, considerată motorul economic al Greciei.

Luni de zile, o mare parte a Greciei nu a văzut nicio picătură de ploaie. Acum, presiunea asupra aprovizionării cu apă crește semnificativ, în special pe insule, unde turiștii își petrec concediile. Autoritățile declară că situația din acest an este extrem de dificilă, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Pe insula Naxos, cel mai mare rezervor de apă a secat complet, fiind acum utilizabil doar de către țestoasele care se adaptează la apele mâloase. Apa de mare a contaminat puțurile de irigare, afectând semnificativ culturile de cartofi din zonă potrivit The Independent.

Pe Karpathos, restricții privind schimbarea apei din piscine au fost impuse, iar pe Thasos se caută soluții urgente pentru instalarea unei unități de desalinizare care să transforme apa de mare în apă potabilă.

A existat o lipsă intensă de precipitații în Marea Mediterană și, în special în Naxos, rezervoarele noastre de suprafață sunt goale”, a spus primarul insulei, Dimitris Lianos.

Milioane de turiști vizitează anual Grecia pentru a se bucura de plajele sale superbe, de apele cristaline și de siturile arheologice impresionante. Totuși, efectele schimbărilor climatice, manifestate prin temperaturi tot mai ridicate, precipitații scăzute și incendii frecvente, pun în pericol viitorul acestui sector important al economiei grecești.

Îngrijorările legate de turism au crescut semnificativ anul acesta. După cea mai caldă iarnă înregistrată, incendiile au izbucnit devreme, afectând zone unde în mod normal ar fi fost zăpadă. Mai mulți turiști, printre care și cunoscutul prezentator britanic Michael Mosley, au decedat luna trecută în timpul primului val de căldură care a lovit țara.

Criza secetei din Grecia evidențiază vulnerabilitatea țării la schimbările climatice și impactul devastator al acestora asupra economiei și vieții de zi cu zi a locuitorilor. Este esențială implementarea unor măsuri urgente de gestionare a apei și de adaptare la climatul schimbător pentru a proteja viitorul Greciei.

Ce e mai abia urmează

Experții în climă se tem că cel mai rău urmează să vină. Andrea Toreti, coordonatorul Observatorului european și global al secetei din cadrul Serviciului de management al urgențelor Copernicus, a declarat că odată ce efectele secetei devin vizibile, este prea târziu pentru a lua măsuri.

Trebuie să evităm să ne gândim într-un mod de urgență, ci (în schimb) să ne uităm la prevenire și pregătire”, a spus Toreti.

Lipsa de apă este gravă în Naxos, o insulă muntoasă de 20.000 de oameni într-una dintre cele mai populare – și uscate – părți ale Mării Egee. Zeci de mii de turiști se îngrămădesc pe țărmurile sale în fiecare zi în timpul verii.

Cele două rezervoare ale insulei dețin 220.000 de metri cubi (7,7 milioane de picioare cubi) de apă utilizabilă, o treime din nivelul de anul trecut și echivalentul a doar câteva zeci de piscine olimpice.

Autoritățile au asigurat trei unități portabile de desalinizare care vor trata apa de mare pentru a o face sigură de băut, despre care primarul Lianos a spus că ar trebui să acopere deficitul de case, hoteluri și piscine.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Pe de altă parte, fermierii nu vor primi nimic din apa tratată și trebuie să se bazeze pe puțuri care au fost contaminate cu apa de mare. Fermierii au spus că această contaminare are loc atunci când fântânile sunt suficient de goale pentru ca apa sărată să se strecoare.

Este o mare dezamăgire pentru că noi, oamenii, nu am reușit să anticipăm că schimbările climatice ne vor bate la uși”, a spus Stelios Vathrakokoilis, fermir din Naxos, care cultivă cartofi.

Țările din Marea Mediterană, inclusiv Spania și Italia, caută modalități de a-și susține rezervele de apă prin desalinizare, dar furnizorii au spus că unitățile au lipsit în această vară din cauza cererii în creștere.

 

 

Tags: greciasecetaturism
Diverse