Grecia a înregistrat în 2017 aproape 60.000 de solicitări de azil , 8,5% din numărul total de cereri în UE

Publicat:

Grecia a înregistrat în 2017 un număr total de 58.661 de solicitări de azil, reprezentând 8,5% din numărul total de cereri în Uniunea Europeană, o situaţie considerată “disproporţionată”, a anunţat vineri Biroul elen pentru azil, relatează AFP.

Aceste cifre fac din Grecia, ţară cu 11 milioane de locuitori, statul UE cu “cea mai mare proporţie de solicitanţi de azil pe cap de locuitor”, a precizat sursa citată. Grecia, alături Italia şi Germania, se numără printre principalii susţinători ai împărţirii în mod echitabil a refugiaţii şi solicitanţilor de azil ajunşi la frontierele blocului comunitar, în cadrul unei dezbateri în curs privind reforma sistemului european de azil, conform agerpres.


Potrivit Biroului elen pentru azil, sirienii au fost principalii solicitanţi de azil în Grecia în 2017, cu aproape 17.000 de cereri. Ei sunt urmaţi de pakistanezi (8.923 de cereri), consideraţi în general migranţi economici, de irakieni (7.924) şi de afgani (7.567).

Citește și : Donald Trump transmite de la Davos ‘sentimente călduroase’ naţiunilor africane

Aproape jumătate din cereri au fost depuse pe insulele greceşti din Marea Egee, unde sosirile refugiaţilor continuă, deşi numărul acestora s-a redus în urma acordului semnat în martie 2016 între Uniunea Europeană şi Turcia.

Dintre aceştia, 20.377 au fost consideraţi eligibili pentru azil în Grecia în 2017, o parte fiind găsiţi vulnerabili sau în cazul altora Turcia nu a fost considerată o ţară “sigură” pentru ei.

În cazul a 5.437 de persoane s-a decis trimiterea lor înapoi în Turcia în baza acordului încheiat cu UE. Însă, potrivit statisticilor poliţiei, în 2017 au fost trimişi înapoi în Turcia numai 681 de migranţi.

În pofida presiunilor Germaniei şi a altor state europene, Grecia a insistat să aplice pactul UE-Turcia în fiecare caz în parte, refuzând să considere a priori Turcia ca fiind o ţară “sigură” pentru refugiaţii care sosesc pe teritoriul său.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.