X

Grecia NU renunţă la despăgubirile de război cerute Germaniei

Guvernul de la Atena şi-a reiterat luni cererea de a începe negocieri cu Germania cu privire la plata ‘reparaţiilor’ pentru daunele produse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la 80 de ani de la invadarea Greciei de către trupele naziste, relatează DPA, potrivit agerpres.

Înaintea marcării acestei date marţi, Ministerul de Externe elen a declarat că problema despăgubirilor este încă în joc din punctul de vedere al Atenei.

Citește și : GATA cu lockdown-urile! UK va trata coronavirusul ca pe o gripă! – Black News

‘Problema rămâne deschisă până când vor fi îndeplinite cerinţele noastre. Aceste cerinţe sunt valide, active şi vor fi reconfirmate prin orice mijloace’, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE grec, Alexandros Papaioannou.

‘Negocierile ar contribui într-un mod foarte pozitiv la promovarea în continuare a relaţiilor greco-germane’, a spus el.

Vechea problemă a revenit în actualitate în 2019, când Grecia a trimis Germaniei o notă diplomatică prin care cerea Berlinului să discute despre reparaţii cu Atena. Parlamentul solicitase aceasta guvernului grec – condus la acea vreme de premierul de stânga Alexis Tsipras.

Actualul guvern condus de conservatorul Kyriakos Mitsotakis a reafirmat în ianuarie 2020 că problema reparaţiilor de război rămâne deschisă.

Trupele naziste au invadat Grecia şi Iugoslavia la 6 aprilie 1941. Până în 1944, Waffen-SS şi Wehrmacht-ul au comis numeroase masacre în Grecia. Zeci de mii de civili greci au fost ucişi în timpul războiului.

Citeşte şi:Italienii se vaccinează în biserici şi muzee – Black News

O comisie a parlamentului grec a calculat valoarea prejudiciilor de război cauzate de Germania la 289 miliarde de euro (339 miliarde de dolari), inclusiv un împrumut pe care Grecia a fost forţată să îl acorde Băncii Centrale germane în 1942 şi despre care susţine că nu a fost rambursat.

Guvernul german consideră problema reparaţiilor rezolvată prin aşa-numitul Tratat ‘2 plus 4’, semnat între cele două Germanii la reunificare în 1990 şi Aliaţi, documentul stipulând că noua Germanie nu va trebui să plătească alte despăgubiri. 

Tags: al Doilea Război MondialAlexandros PapaioannouAlexis TsiprasatenaberlindespagubirigermaniagreciaKyriakos Mitsotakis
Categorii: Diaspora