X

Grecia: Societatea civilă trebuie să se mobilizeze în faţa incendiilor provocate de schimbările climatice (experţi)

Societatea civilă trebuie să se mobilizeze şi să se sensibilizeze în faţa incendiilor provocate de schimbările climatice, au pledat miercuri experţi însărcinaţi cu o misiune de studiu a incendiului ce a dus în această vară la moartea a 99 de persoane în Grecia, în apropiere de Atena, relatează France Presse, scrie Agerpres.

“Societatea civilă trebuie să se implice mai mult în prevenire şi autoapărare”, a declarat Johann Goldammer de la Centrul global de control al incendiilor, cu sediul în Germania.

Citește și : Rouhani: Iranienii trebuie „să se pregătească pentru o perioadă grea”

Într-o conferinţă de presă la Atena, el a prezentat un prim punct al misiunii de analiză ce i-a fost încredinţată în august de guvernul grec, după incendiul tragic de la Mati, o staţiune din regiunea Atenei.

“Am avut o stabilitate climatică relativ bună în Europa”, dar “aceasta se schimbă”, a avertizat el, adăugând că “societatea ca întreg trebuie să fie mai bine pregătită”.

Comisia pe care o conduce urmează să prezinte un raport în parlamentul grec în decembrie pentru ca ţara să fie mai bine pregătită, în contextul în care se confruntă adesea cu incendii de pădure catastrofale şi de multe ori mortale în timpul verii.

Şocul provocat în Grecia de tragedia de la Mati a deschis “o fereastră de oportunitate. Oamenii se tem, acum este ocazia de a face ceva”, a subliniat la rândul său Gavriil Xanthopoulos, de la Institutul de cercetări forestiere din Atena.

După incendiul de la Mati, Xanthopoulos, alături de alţi experţi în riscuri naturale, vorbeşte despre o “catastrofă anunţată”. Ei îşi exprimă îngrijorarea că toate condiţiile care au condus la drama de la Mati predomină în multe ţări, şi anume case construite în mod anarhic, absenţa unor planuri de evacuare şi lipsa de întreţinere a grădinilor şi spaţiilor publice.

Citește și : Trump întâmpinat cu proteste la funeraliile victimelor atentatului anti-semit din Pittsburgh

Răspunsul serviciilor publice şi al guvernului prim-ministrului grec Alexis Tsipras au declanşat atunci o dezbatere aprinsă. Ministrul de interne, precum şi şefii poliţiei, pompierilor şi protecţiei civile au fost destituiţi. O investigaţie continuă asupra responsabilităţilor.

Cu vânturi suflând cu peste 100 km/h care înteţeau incendiul, mulţi oameni au rămas prinşi în mijlocul flăcărilor în lipsa unui ordin de evacuare şi din cauza dezorganizării.

Tags: atenagermaniagreciaincendiiMatisocietatea civila
Categorii: Diaspora