Grecia solicită Muzeului Luvru să-i împrumute o bucată din friza de pe Partenon

Publicat:

Grecia a transmis o cerere Franţei pentru a-i fi împrumutată o bucată din friza de pe Partenon care în prezent se află la Muzeul Luvru, scrie news.ro .

Un responsabil grec din Ministerul Culturii a declarat sâmbătă că a solicitat Franţei să-i împrumute temporar un fragment din friza de pe Partenon care este deţinută de Muzeul Luvru, ocazie pentru a celebra bicentenarul independenţei sale în 2021.


Citește și : Noi confruntări între poliţie şi manifestanţi după o scurtă acalmie în Hong Kong

Această propunere este “examinată în mod pozitiv”, a explicat el sub anonimat. “Detaliile vor fi stabilite de miniştrii Culturii din cele două ţări. Este vorba despre un schimb provizoriu”, a precizat el.

Acest împrumut a fost evocat în cursul întâlnirii de joi, de la la Paris, între premierul grec Kyriakos Mitsotakis şi preşedintele francez Emmanuel Macron, conform agenţiei greceşti de presă ANA.

Friza datează din secolul al V-lea înainte de Hristos, şi înfăţişează o scenă din bătălia mitică dintre centauri şi oameni.

În schimb, Grecia va împrumuta Luvrului o colecţie de piese din bronz antice, potrivit ANA.

Bucata de friză, a precizat Luvru, a fost găsită în 1788 la baza Partenonului de către Louis François Sébastien Fauvel, un diplomat francez şi arheolog amator.

Alături de Marea Britanie şi de Rusia, Franţa a învins forţele otomane în cursul unei bătălii navale decisive la Navarino, în 1827, în războiul în care a ajutat Grecia să-şi recapete independenţa.

Prin urmare, cele trei puteri au fost foarte prezente în politica grecească timp de decenii care au urmat independenţei.

British Museum, de la Londra, deţine o colecţie mult mai importantă de frize din Partenon, desprinse de monument şi aduse în 1806 de Lordul Elgin, pe atunci ambasador britanic la Curtea otomană şi pasionat de arta grecească.

Citește și : Taxele americane impuse companiei Huawei vor reduce veniturile firmei cu peste 10 miliarde de dolari, sub așteptări

Plătit bine, conducătorii otomani din Grecia i-au acordat dreptul de a le transporta departe. Marea Britanie consideră deci că ele au fost legal cumpărate.

Atena, care argumentează că permisiunea în chestiune a fost acordată de cuceritor şi nu de Grecia, solicită de două secole înapoierea monumentului, dar British Museum a refuzat mereu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.