Grecia trimite înapoi în Turcia 1.450 de migranţi

Publicat:

Ministrul grec pentru migraţie, Notis Mitarachi, a invitat miercuri Turcia să ia înapoi 1.450 de migranţi cărora le-a fost refuzat dreptul de azil în Grecia, considerând că este “o frumoasă ocazie” pentru Ankara “de a-şi demonstra voinţa de cooperare cu UE” şi de a menţine respectarea declaraţiei semnate în 2016 pentru reducerea fluxului de migranţi spre Europa, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Mitarachi a insistat într-un interviu acordat marţi seara AFP asupra importanţei unei aplicări “convenabile” a declaraţiei UE-Ankara din 18 martie 2016 , potrivit căreia “Turcia şi-a asumat anumite responsabilităţi”, la fel ca Uniunea Europeană.


Citește și: Dominic Raab: Democraţia pierde teren în toată lumea

La jumătatea lunii ianuarie, Grecia ceruse ajutorul Comisiei Europene şi Frontex (Agenţia europeană de supraveghere a frontierelor externe ale UE) pentru “returnarea imediată” a “acestor migranţi din ţări terţe neuropene care nu au dreptul la protecţie internaţională”.

Declaraţia din 2016, pe care Ankara ar vrea să o revizuiască, prevede retrimiterea din insulele greceşti spre Turcia a migranţilor cu situaţie neclară. În schimb, UE s-a angajat să plătească şase miliarde de euro pentru a ajuta Turcia în primirea refugiaţilor, dintre care 1,4 miliarde au fost deja livrate, potrivit Comisiei Europene.

“Cele două părţi trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile”, a cerut Mitarachi. “Aceasta nu este o problemă bilaterală, este o problemă care angajează întreaga familie europeană şi Turcia”, a adăugat el.

Citește și: SUA înregistrează cel mai mare număr de migranți, care bat la frontiere, din ultimii 20 de ani

Semnată după “criza migratorie” din 2015 când Europa fusese depăşită de sosirea a 1,2 milioane de persoane dintre care cele mai multe fugeau din calea războiului în Siria, declaraţia comună UE-Ankara – denunţată de organizaţiile de apărare a drepturilor omului – “rămâne valabilă şi trebuie să continue a fi aplicată”, a subliniat Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a ameninţat în trecut în mai multe rânduri cu anularea acordului cu scopul de a exercita presiuni asupra UE, doreşte revizuirea şi extinderea documentului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.