X

Grecia vrea modificarea Regulamentului de la Dublin: ‘A eşuat şi trebuie schimbat!’

Ministrul-adjunct pentru Migraţie al Greciei, Giorgos Koumoutsakos, a declarat joi că Regulamentul de la Dublin privind responsabilitatea examinării cererilor de azil în Uniunea Europeană (UE) “a eşuat” şi “trebuie schimbat”, informează AFP, potrivit agerpres.

“Regulamentul de la Dublin a eşuat, el trebuie schimbat”, a afirmat Giorgos Koumoutsakos în timpul unui interviu la postul de radio grec privat Skai, la o zi după ce preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a pronunţat în favoarea “abolirii” acestui regulament controversat.

Citeşte şi: Bill Barr vrea acuzarea pentru REVOLTĂ a manifestanţilor americani

Executivul european urmează să prezinte pe 23 septembrie propunerea sa de reformă a politicii migratorii în UE, foarte aşteptată şi amânată în mai multe rânduri. Dezbaterea privind lipsa de solidaritate între ţările europene a fost relansată de incendiul devastator din tabăra de refugiaţi Moria, de pe insula grecească Lesbos, care a lăsat pe drumuri peste 12.000 de oameni, dintre care 4.000 de copii.

Situată la frontierele externe din sud-estul Europei şi fiind una dintre porţile de intrare a mii de migranţi şi refugiaţi din Turcia în Europa, Grecia nu a încetat să critice Regulamentul de la Dublin, cerând mai multă solidaritate de la partenerii săi europeni în problema migraţiei.

“Este o conştiinţă comună în Europa că trebuie să ne îndepărtăm de moştenirea” acestui regulament, a subliniat Giorgos Koumoutsakos, care a discutat miercuri la Bruxelles cu responsabili europeni asupra acestei probleme.

Cu toate acestea, el a estimat că negocierile din 23 septembrie din cadrul UE “vor fi complicate şi dificile”, pentru că “interesele ţărilor-membre nu sunt aceleaşi”. “Interesele noastre sunt destul de diferite de cele ale ţărilor grupului de la Vişegrad (Polonia, Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia), noi vrem o solidaritate reală între ţările-membre şi împărţirea poverii” migraţiei, a subliniat el.

Citeşte şi: Un general de armată preia conducerea luptei anti-COVID în Brazilia

Textul “Dublin III”, în vigoare din 2013, este un acord între membrii UE, precum şi Elveţia, Islanda, Norvegia şi Liechtenstein. El stipulează responsabilitatea examinării cererii de azil pe care un refugiat trebuie să o depună în prima ţară în care a intrat în Europa. Dacă un migrant care trece prin Grecia ajunge, de exemplu, în Franţa, aceasta din urmă nu este, teoretic, obligată să înregistreze cererea lui.

Criza migraţiei din 2015 a dezvăluit breşele acestui text şi a provocat furia ţărilor din prima linie, cum sunt Grecia şi Italia, care s-au declarat abandonate de Europa.

Tags: Giorgos Koumoutsakosgreciamigrantiregulamentul de la dublinturciaUniunea Europeană (UE)Ursula Von Der Leyen
Categorii: Diaspora