X

Grecii din Skiathos sunt exasperaţi de turişti: ‘Faceţi poze şi lăsaţi pietrele aici!’

 Mai mulţi activişti de pe insula grecească Skiathos au iniţiat o campanie pentru a opri turiştii să ducă acasă pietre de pe plajă în semn de amintire, sfătuindu-i să facă mai bine o fotografie, informează marţi Reuters, potrivit agerpres.

Pietrele albe şi rotunde s-au format din stâncile aflate în vecinătatea plajei Lalaria, una dintre cele mai cunoscute destinaţii turistice de pe această insulă.

Citeşte şi: După ce s-a întâlnit cu Viorica Dăncilă, viitorul şef al Comisiei Europene ‘a rămas tablou’: ‘Sunt extrem de îngrijorat de situaţia din România’

Pe Skiathos, situată în estul Greciei continentale, au fost filmate scene din producţia hollywoodiană ”Mamma Mia!” (2008), cu Meryl Streep şi Colin Firth în distribuţie.

Plaja Lalaria se află pe coasta nordică a insulei şi se poate ajunge la ea cu ajutorul ambarcaţiunilor. Activiştii spun că a fost deteriorată iremediabil în ultimul deceniu şi trebuie protejată.

“Am văzut cum aceste pietre dispar din cauză că mii de turişti… au obiceiul de a le lua ca amintire”, a spus Thodoris Tzoumas, din cadrul asociaţiei culturale locale ”Skiathos”, care a iniţiat campania.

“Am decis să luăm măsuri împreună cu poliţia din Skiathos”, a adăugat acesta.

Amenzile pentru cei prinşi că iau astfel de suvenire sunt cuprinse între 400 şi 1.000 de euro, în funcţie de numărul de pietre furate, a mai spus Tzoumas, adăugând că se fac, de asemenea, controale în portul insulei.

Afişe pe care scrie “Faceţi fotografii, nu luaţi pietre ca amintire! Salvaţi plaja Lalaria!” au fost postate pe ambarcaţiunile turistice care efectuează excursii zilnice, în timp ce un panou de pe o stâncă din proximitatea plajei avertizează că luarea pietrelor este ilegală.

Citeşte şi: După ce s-a întâlnit cu Viorica Dăncilă, viitorul şef al Comisiei Europene ‘a rămas tablou’: ‘Sunt extrem de îngrijorat de situaţia din România’

Asociaţia a instalat recent o cutie în zona în care se face controlul de securitate la aeroport, unde cei care regretă gestul pot returna pietrele. Efectele s-au văzut imediat, spune Tzoumas.

Roci de diferite dimensiuni, de la cele mai micuţe, la pietroaie în toată regula, care ar putea crea probleme turiştilor cu limita maximă admisă a bagajului, au fost restituite prompt în cutia de plastic transparent.

“În curând, (cutia) s-a umplut de pietre”, a spus Tzoumas.

Tags: greciaLalariapietreplajăSkiathos
Categorii: Diaspora