X

Grecii redeschid Acropole

Situl arheologic al Acropolei din Atena, unul dintre cele mai faimoase monumente ale antichităţii, se va redeschide luni dimineaţă după două luni de suspendare a funcţionării din cauza restricţiilor impuse pentru a opri răspândirea COVID-19, informează AFP, potrivit agerpres.

“Siturile arheologice ne întâmpină din nou de luni, 18 mai, în prima etapă a redemarării progresive a structurilor culturale ale ţării”, a declarat, duminică, Ministerul Grec al Culturii şi Sportului.

Citește și: Un avion de acrobație aeriană S-A PRĂBUȘIT în Canada! Unul dintre piloți a murit!

Muzeele rămân însă închise, ele urmând să primească din nou vizitatori din 15 iunie, potrivit planului guvernamental de relaxare a restricţiilor.

Element central al Acropolei, Partenonul, templul doric dedicat zeiţei Atena, ocrotitoare a oraşului antic omonim, datează din perioada clasică a Antichităţii greceşti (secolul V î.Hr.).

Cu 2,9 milioane de vizitatori în 2019, în creştere cu 14,2% faţă de anul precedent, Acropole este cel mai vizitat monument din Grecia.

“Principala noastră grijă este să ne bucurăm în siguranţă de siturile arheologice situate în aer liber”, a declarat ministrul Lina Mendoni, citată în comunicatul ministerial.

Ministrul a subliniat că “au fost adaptate protocoale” în funcţie de specificul fiecărui sit.

“Au fost instalate panouri de separare acolo unde a fost necesar, cum ar fi la Propilee”, monument situat la intrarea în Acropole, a adăugat ea, dând asigurări că siturile au fost dezinfectate.

Lista măsurilor luate include menţinerea unei distanţe de cel puţin 1,5 metri între vizitatori, însă purtarea unei măşti – deşi “puternic recomandată” – rămâne obligatorie doar pentru ghizi, potrivit ministerului.

“În aceste două luni de carantină, ministerul a avut timp să îmbunătăţească funcţionarea siturilor” şi a adoptat “un plan de securitate pentru vizitatori şi angajaţi”, a precizat Lina Mendoni.

Îngrijorate de problemele din sistemul sanitar şi de rata mare de îmbătrânire a populaţiei (a doua din Europa după Italia), autorităţile de la Atena au reacţionat rapid la epidemie, impunând la 23 martie o carantină generală timp de şase săptămâni.

Mai puţin afectată de COVID-19 prin comparaţie cu partenerii săi europeni, ţara a înregistrat până în prezent 163 de decese provocate de infectare cu noul coronavirus.

Citește și: Atac sângeros în Afganistan! Cel puțin cinci morți și zeci de răniți!

Cu toate acestea, economia riscă să plonjeze “într-o recesiune profundă”, potrivit guvernului, la doar doi ani de la ieşirea ţării din criza datoriilor.

Din cauza măsurilor de izolare, Grecia a pierdut jumătate din sezonul turistic, la fel ca majoritatea ţărilor europene.

După multiple presiuni din partea asociaţiilor din industria restaurantelor, autorităţile au decis duminică să devanseze cu o săptămână deschiderea tavernelor, cafenelelor şi barurilor, în prezent prevăzută pentru 25 mai.

Tags: Acropoleatenacoronaviruscovid-19greciaLina MendoniPartenonulPropilee
Categorii: Diaspora