X

GRECO îndeamnă guvernele europene să sporească transparenţa şi responsabilitatea activităţilor de lobby

Guvernele europene ar trebui să sporească transparenţa şi responsabilitatea în ceea ce priveşte activitatea de lobby pentru a se asigura că publicul ştie ce actori încearcă să influenţeze deciziile politice, astfel încât riscul practicilor corupte să poată fi redus, afirmă GRECO, organismul anticorupţie al Consiliului Europei, în raportul său anual, publicat joi şi preluat de agerpres.

Deşi recunoaşte că activitatea de lobby este o activitate legitimă care poate contribui la procesul democratic şi la un proces decizional bine informat, GRECO reaminteşte că este esenţial ca standardele anticorupţie să fie pe deplin respectate. Acest lucru se poate realiza prin înfiinţarea unor registre ale lobbyiştilor, indicând dacă contactele sunt formale sau informale, identitatea persoanelor care au fost în contact şi subiectele discutate.

Citeşte şi: Danezii au votat masiv ‘DA’ pentru a se alătura politicii UE de apărare – Black News

“Încrederea publică a fost testată până la limită în unele cazuri în ultima vreme, deoarece scandalurile de corupţie apar cu regularitate în mass-media. Publicul are dreptul să ştie cine influenţează deciziile politice. Obţinerea accesului la acest tip de informaţii ar trebui să fie simplă şi rapidă. Guvernele ar trebui să adopte norme detaliate pentru a preveni riscurile de corupţie”, a declarat preşedintele GRECO, Marin Mrcela, citat într-un comunicat de presă cu prilejul publicării raportului.

“În termeni generali, în 2021 am văzut progrese în implementarea recomandărilor GRECO, dar îmbunătăţirile trebuie accelerate în continuare, în special în ceea ce priveşte măsurile anticorupţie pentru parlamentari şi funcţiile executive de rang înalt din administraţia centrală. În plus, este esenţial ca, odată adoptate reformele, măsurile anticorupţie să fie pe deplin operaţionale şi eficiente”, a adăugat el.

Raportul analizează măsurile de prevenire a corupţiei luate în statele membre ale GRECO în 2021 în cadrul celei de-a cincea runde de evaluare, care se concentrează pe administraţiile centrale – inclusiv pe funcţiile executive de vârf – şi pe agenţiile de aplicare a legii. De asemenea, raportul examinează măsurile luate în cadrul celei de-a patra runde de evaluare a GRECO – care se referă la parlamentari, judecători şi procurori.

Până la sfârşitul anului 2021, GRECO a finalizat evaluarea a 23 de state în ceea ce priveşte funcţiile executive de vârf din administraţiile centrale şi din agenţiile de aplicare a legii. Cele 15 rapoarte de conformitate publicate până la 31 decembrie 2021 au arătat că progresele înregistrate în ceea ce priveşte punerea în aplicare a recomandărilor au fost lente: doar 18 % dintre recomandări fuseseră puse în aplicare integral, 38 % fuseseră puse în aplicare parţial, iar 44 % au rămas neimplementate.

În cursul anului 2021, respectarea de către statele membre GRECO a recomandărilor celei de a patra runde de evaluare s-a îmbunătăţit: aproape jumătate dintre acestea fuseseră puse în aplicare integral la sfârşitul anului 2021 (45 % faţă de 39 % la sfârşitul anului 2020), în timp ce 37 % fuseseră puse în aplicare parţial şi 18 % rămăseseră neimplementate. Lipsa de progrese în ceea ce priveşte respectarea recomandărilor referitoare la parlamentari a rămas o provocare: 36 % dintre recomandări fuseseră puse în aplicare în totalitate, comparativ cu 47 % în ceea ce priveşte judecătorii şi 54 % în ceea ce priveşte procurorii.

Citește și: Ucraina pierde zilnic între 60 şi 100 de soldaţi – Black News

La sfârşitul anului 2021, 13 ţări făceau obiectul celei de-a patra runde de evaluare a GRECO în cadrul procedurii de neconformitate: Armenia, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Danemarca, Germania, Ungaria, Republica Moldova, Polonia, România, Turcia şi Ucraina, precum şi Luxemburg şi Serbia, care, datorită noilor rapoarte de conformitate publicate în 2022, nu mai fac obiectul acesteia.

Grupul de state împotriva corupţiei (GRECO) este un organism al Consiliului Europei care urmăreşte să îmbunătăţească capacitatea ţărilor membre de a lupta împotriva corupţiei prin monitorizarea respectării de către acestea a standardelor anticorupţie. GRECO ajută statele să identifice deficienţele din politicile naţionale anticorupţie, determinând reformele legislative, instituţionale şi practice necesare.

Tags: armeniaBelgiaBosnia şi HerţegovinaConsiliul Europei (CoE)danemarcagermaniaGrupul de state împotriva corupţiei (GRECO)LuxemburgMarin MrcelaPoloniarepublica moldovaRomaniaserbiaTurcia şi UcrainaUngaria
Categorii: Știrile zilei