Greenpeace denunță ‘dependenţa’ Franţei de industria nucleară rusă

Publicat:

Organizaţia Greenpeace a denunţat livrarea, luni, către Franţa, a unei “importante” încărcături de uraniu îmbogăţit provenit din Rusia şi care acreditează, potrivit ONG-ului, “dependenţa” Franţei de industria nucleară rusă, un sector care nu este încă vizat de sancţiunile internaţionale adoptate după invazia asupra Ucrainei, informează AFP, potrivit agerpres

Un cargou a descărcat luni dimineaţa în portul Dunkerque mai multe cilindre de uraniu provenit din Rusia, a constatat un jurnalist al AFP.


Citește și : Putin elogiază relaţiile ruso-chineze şi dorinţa Beijingului de a juca un rol constructiv în criza ucraineană

“Aceasta este o nouă ilustrare a faptului că industria nucleară franceză continuă să facă comerţ cu uraniu cu Rosatom”, gigantul public rus în domeniul nuclear, a reacţionat Pauline Boyer, însărcinată cu campania asupra energiei nucleare şi tranziţiei energetice.

“Continuarea acestui comerţ nuclear cu Rusia, pe timp de război, este scandalos”, a denunţat ea cu referire la invazia declanşată de Moscova asupra Ucrainei.

“În această dimineaţă, la Dunkerque, cargoul rus Baltiiskii 2022, sosit din Sankt-Petersburg, a descărcat 25 de containere cilindrice ce conţin uraniu îmbogăţit rusesc, pentru grupul francez Orano (fost Ariva)”, a afirmat Greenpeace într-un comunicat, în ajunul unui vot solemn în Adunarea Naţională asupra proiectului de lege privind accelerarea dezvoltării sectorului nuclear.

Potrivit ONG-ului, cilindrii au fost apoi “încărcaţi în circa zece camioane cu destinaţia” uzinei Pierrelatte, în departamentul Drôme.

Aceasta este, tot potrivit Greenpeace, cea de-a 7-a livrare de uraniu către Franţa provenind din Rusia de la începutul invaziei asupra Ucrainei, pe 24 februarie 2022.

Într-un raport din 11 martie, organizaţia denunţase legătura de “dependenţă” a Franţei faţă de sectorul nuclear rus, care nu este vizat de sancţiunile internaţionale, spre deosebire de hidrocarburi.

ONG-ul a dezvăluit că Franţa primise din Rusia “o treime din uraniul îmbogăţit necesar funcţionării centralelor nucleare franceze timp de un an”, o triplare în 2022, potrivit organizaţiei.

Citește și : Netanyahu face un pas înapoi şi atenuează planul de reformă a justiţiei

Guvernul francez a respins această argumentaţie, asigurând că Franţa “nu depinde în niciun fel de Rusia pentru funcţionarea parcului său electro-nuclear” şi “a ştiut să-şi diversifice sursele de aprovizionare”.

“Dacă guvernul vrea să fie în coerenţă cu sprijinul său pentru populaţia ucraineană, el trebuie să rupă toate contractele cu Rosatom”, a mai declarat Pauline Boyer.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.