X

Greenpeace îşi întăreşte efectivele în Polonia pentru a frâna tăierile de arbori în pădurea Bialowieza

Aproximativ 50 de persoane din diferite ţări, venite la apelul ONG-ului Greenpeace, blocau joi materialele pentru tăiere şi transport de arbori în pădurea poloneză Bialowieza, unde continuă defrişările, în pofida unei decizii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, a anunţat organizaţia ecologistă, citată de AFP.

Tăierile de arbori la Bialowieza, urmaşa unor mari păduri primare în Europa, reprezintă un subiect de preocupare pentru Uniunea Europeană. Comisia Europeană i-a cerut Varşoviei să respecte decizia Curţii de Justiţie a UE (CJUE), care a ordonat suspendarea lor.

”Circa 30 de persoane au barat ruta camioanelor care transportau lemn tăiat. Ele s-au alăturat astfel celor care, de trei zile, într-o altă parte a pădurii, au blocat dispozitivele de tăiat arbori”, a indicat pentru AFP Marianna Hozzowka, o purtătoare de cuvânt a Greenpeace.

”Nervozitatea şi brutalitatea partizanilor tăierilor sunt contraproductive. Suntem din ce în ce mai numeroşi şi amploarea acţiunilor noastre va creşte”, a declarat Robert Cyglicki, directorul filialei Greenpeace Polonia, într-un comunicat.

O scrisoare de sprijin online către ”Apărătorii pădurii” Bialowieza a fost semnată de către aproape 150.000 de europeni, pe site-ul We Move Europe.

După o cerere ”urgentă” a Comisiei Europene, CJUE a ordonat la sfârşitul lunii iulie suspendarea tăierilor de arbori în situl natural protejat, în aşteptarea unei decizii definitive pe care o va lua în legătură cu referatul depus pe 13 iulie de către executivul european. Această procedură ar putea conduce în final la sancţiuni financiare împotriva Poloniei.

Tags: CJUEcomisia europeanaGreenpeace PoloniaMarianna Hozzowkapădurea BialowiezaPoloniaRobert Cyglickisite protejatWe Move Europe
Categorii: Diaspora