Greta Thunberg a revenit asupra deciziei privind participarea sa la COP26

Publicat:

Activista Greta Thunberg a declarat că va lua parte la conferinţa din acest an asupra schimbărilor climatice (COP26) de la Glasgow, Scoţia, în speranţa că lumea va lua în seamă raportul sumbru asupra climei dat publicităţii luni de grupul de experţi sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), informează Reuters luni, potrivit agerpres.  

Thunberg a spus anterior că nu va fi prezentă la conferinţa COP26 din noiembrie ca urmare a îngrijorării privind implementarea inechitabilă a vaccinurilor împotriva COVID-19 la nivel mondial din cauza căreia unele state riscă să nu poată participa în siguranţă la eveniment.


Citește și : Un plic cu gloanțe a fost trimis pe adresa Papei Francisc

Însă, declaraţia Marii Britanii din iunie conform căreia va vaccina delegaţii i-a alungat parţial această îngrijorare, a declarat ea.

”Am mai spus că nu voi merge dacă nu este corect”, a spus Thunberg într-un interviu acordat Reuters. ”Dar acum ei spun că vor vaccina toţi delegaţii care merg acolo. Dacă acest lucru este considerat corect şi sigur, atunci sper că voi participa”, a adăugat ea.

Activista suedeză în vârstă de 18 ani, care a mobilizat tineri din toată lumea în cadrul unor proteste contra lipsei de acţiune din partea autorităţilor în faţa schimbărilor climatice, a declarat că raportul ONU asupra încălzirii globale ar trebui să reprezinte ”un apel de trezire, în toate modurile posibile”.

Potrivit raportului Grupului interguvernamental de experţi privind clima (IPCC), emisiile provenite de la activităţile economice poluante au adus lumea periculos de aproape de depăşirea pragului de încălzire de 1,5 grade Celsius în comparaţie cu epoca industrială, dincolo de care, conform, oamenilor de ştiinţă, ar putea avea loc efecte climatice catastrofale.

”Atunci când au loc aceste evenimente meteorologice extreme mulţi spun: ‘De ce este nevoie pentru ca oamenii de la putere să acţioneze? Ce aşteaptă ei?’ ”, a declarat Thunberg pentru Reuters. ”Este nevoie de multe lucruri, dar mai ales este nevoie de o presiune masivă din partea publicului şi de o presiune masivă din partea media”, a adăugat ea.

Activista suedeză pentru mediu Greta Thunberg a scris în aceeaşi zi pe reţelele sociale că îndelung aşteptatul raport asupra climei dat publicităţii luni de grupul de experţi sub egida ONU nu ”reprezintă vreo surpriză”. ”Confirmă ceea ce ştim deja din mii de studii precedente şi rapoarte – că ne aflăm într-o situaţie de urgenţă. Este o trecere în revistă serioasă (dar prudentă) a celor mai importante dovezi ştiinţifice disponibile în prezent”. ”Nu ne spune ce să facem”, a remarcat ea referitor la raport, care sintetizează cele mai valoroase studii pe teme climatice realizate în ultimii ani. ”Depinde de noi să avem curaj şi să luăm decizii bazate pe dovezile ştiinţifice oferite de aceste rapoarte. Putem încă evita cele mai grave consecinţe, dar nu dacă acţionăm tot ca până acum şi nu tratăm criza aşa cum trebuie tratată o criză”.

Cu mai puţin de trei luni înaintea COP26, constatările şocante ale experţilor în domeniul climei din cadrul IPCC sunt asemenea alarmei dinaintea bătăliei: oamenii sunt ”indiscutabil” responsabili pentru dereglările climatice şi nu au altă soluţie în afara reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră dacă vor să limiteze efectele negative.

Acest raport de evaluare, primul după şapte ani, adoptat vineri de 195 de ţări, trece în revistă cinci scenarii referitoare la emisiile de gaze cu efect de seră, de la cel mai optimist – după unii, utopic – la cea mai pesimistă ipoteză. În toate situaţiile, planeta ar urma să atingă pragul de încălzire de 1,5 grade Celsius în comparaţie cu epoca industrială în jurul anului 2030, cu zece ani mai devreme decât estimarea anterioară a IPCC din 2018.

Citește și : Un iranian moare de covid la fiecare două minute

Apoi, până în 2050, creşterea va depăşi acest prag – unul dintre limitele-cheie stabilit prin Acordul de la Paris -, chiar dacă umanitatea va reuşi să reducă semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră.

Iar dacă aceste emisii nu sunt reduse drastic, pragul de +2 grade Celsius va fi depăşit în decursul acestui secol, ceea ce ar însemna eşecul Acordului de la Paris şi al obiectivului său de a limita încălzirea globală ”cu mult sub” +2 grade Celsius, dacă e posibil la +1,5 grade Celsius.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.