X

Greta Thunberg acuză liderii mondiali că ‘ignoră’ schimbările climatice: ‘Noi vom alege cum veţi fi ţinuţi minte!’

Tânăra activistă de mediu suedeză Greta Thunberg a acuzat joi liderii mondiali că “ignoră” schimbările climatice, avertizându-i că generaţiile viitoare îi vor judeca, relatează AFP, potrivit agerpres

“Cât timp credeţi că puteţi continua să ignoraţi schimbările climatice (…) fără a fi traşi la răspundere?”, a declarat tânăra prin videoconferinţă în faţa unei comisii a Congresului american, în marja summitului internaţional privind clima organizat online de SUA.

Citește și : Condiţiile de detenţie ale lui Navalnîi respectă standardele internaţionale

Într-un discurs dur, rostit pe un ton acuzator, tânăra de 18 ani le-a reamintit oficialilor americani că acordul de la Paris încheiat în 2015 prevede limitarea încălzirii globale la 2 grade Celsius, dacă este posibil chiar la 1,5 grade Celsius, comparativ cu epoca preindustrială.

“Schimbările climatice nu există astăzi în dezbaterea publică”, a afirmat ea. “Şi, desigur, din moment ce dezbaterea nu există şi nivelul de conştientizare este ridicol de scăzut, voi contribuiţi cu impunitate la distrugerea mediului înconjurător prezent şi viitor”, a declarat Greta Thunberg.

Citește și : În ciuda pandemiei, Brit Awards 2021 se va ţine cu public

“Vă descurcaţi astăzi, dar mai devreme sau mai târziu oamenii îşi vor da seama de tot ce aţi făcut”, i-a avertizat ea. “Încă aveţi timp să faceţi ceea ce trebuie şi să păstraţi moştenirea pentru posteritate cu sinceritate, însă fereastra aceea se va închide”, a adăugat activista pentru mediu.

“Noi, tinerii, suntem cei care vom vorbi despre voi în cărţile de istorie. Noi vom alege cum veţi fi ţinuţi minte. Faceţi alegerile corecte”, a adăugat Greta Thunberg.

Tags: Greta Thunbergistorieparisschimbarile climaticeSUA
Categorii: Diaspora