Greta Thunberg: ‘Este timpul să transformăm sistemul capitalist opresiv și rasist al Occidentului!

Publicat:

De la un militant pentru schimbările climatice la prezentarea unei noi agende politice de extremă stângă împotriva capitalismului „rasist” – faceți cunoștință cu noua Greta Thunberg.

Activista suedeză în vârstă de 19 ani a anunțat că, pe lângă abordarea domeniului ei obișnuit de acțiune și de conștientizare privind schimbările climatice , acum și-a concentrat atenţia pentru înfrângerea sistemului capitalist „opresiv” al Occidentului, relatează The Telegraph.

Citeşte şi: Egiptul preconizează ca reuniunea COP27 să fie summitul cu cei mai mulţi participanţi din istorie – Black News


Cerând o „transformare la nivelul întregului sistem” la lansarea cărții sale la Londra, ea a susținut că „normalul” actual al lumii – dictat de oamenii de la putere – a cauzat problemele cu care se confruntă mediul înconjurător.

Ea a spus: „Nu ne vom întoarce niciodată la normal, deoarece „normalul” era deja o criză. Ceea ce ne referim ca fiind normal este un sistem extrem construit pe exploatarea oamenilor și a planetei.

„Este un sistem definit de colonialism, imperialism, opresiune și genocid de către așa-numitul Nord global pentru a acumula bogăție care încă modelează ordinea noastră mondială actuală.”

Thunberg a adăugat: „Dacă creșterea economică este singura noastră prioritate, atunci ceea ce trăim acum ar trebui să fie exact ceva la ceea ce ar trebui să ne așteptăm”.

Prezentă la Royal Festival Hall din Londra pentru a-și lansa noua sa carte, ‘The Climate Book’, duminică seara, ea a decis să se aventureze în apele politice în discursul său – evitând anterior să facă acest lucru.

Lansată săptămâna trecută, cartea include aproximativ 100 de contribuții ale diverșilor experți în climă, inclusiv scriitoarea Naomi Klein, Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful Organizației Mondiale a Sănătății și Thomas Piketty, un economist de renume.

Exprimând opinii care păreau mai radicale decât în ​​trecut, ea a adăugat că această criză climatică „își are rădăcinile în extractivismul rasist, opresiv, care exploatează atât oamenii, cât și planeta pentru a maximiza profiturile pe termen scurt pentru câțiva oameni”.

Oamenii s-au grăbit să sublinieze accentul politic pe rețelele sociale, un autor de best-seller spunând că „aceasta este dovada că Greta urăște capitalismul din motive care nu au nimic de-a face cu schimbările climatice”.

Michael Shellenberger, un autor american, a postat pe Twitter că „întregul sistem capitalist” la care s-a referit tânăra Thunberg a dus la surplusuri alimentare mai mari decât în ​​orice moment al istoriei, speranța medie de viață a oamenilor a crescut de la 30 la 70 și a dus la o scădere a deceselor din cauza dezastre naturale.

Greta Thunberg i-a spus Samirei Ahmed, jurnalist BBC, în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri a serii că „mișcările fasciste care oferă soluții ușoare, false și țapi ispășitori la probleme complexe cresc și devin mai normalizate”.

Când a fost întrebată dacă a crezut că este la fel de simplu ca să facă legi care interzic lucrurile, ea a răspuns: „Sunt multe [lucruri pe care le putem face], dar în timp ce facem aceste lucruri pe care le putem face în sistemul nostru actual, trebuie să realizăm că avem nevoie de o transformare la nivelul întregului sistem.

„Trebuie să schimbăm totul pentru că acum sistemul nostru actual este pe un curs de coliziune cu viitorul umanității și al civilizației noastre”.

Thunberg a vorbit, de asemenea, despre viitorul summit Cop27, pe care-l descrie ca un forum pentru „greenwashing” și a spus că nu va participa la această întrunire.

Adolescenta, care este cunoscută drept purtătorul de cuvânt al schimbărilor climatice la nivel mondial, a câștigat faima mondială după ce a participat la prima sa conferință climatică a Națiunilor Unite în 2018, când tânăra, pe atunci de 15 ani, a spus: „M-am așteptat să fie mai multă acțiune și mai puține vorbe.”

În timpul sesiunii de întrebări și răspunsuri de duminică, ea a spus: „Nu merg la Cop27 din multe motive, dar spațiul pentru societatea civilă în acest an este extrem de limitat”.

Citeşte şi: Washingtonul speră că următorul guvern israelian va continua să respecte grupurile minoritare – Black News

Conferința din acest an, care va avea loc între 6 și 18 noiembrie la Sharm El Sheikh, Egipt, va avea drept oaspeţi lideri mondiali, inclusiv Rishi Sunak, noul premier britanic, reunindu-se pentru a discuta despre criza climatică presantă.

„Desigur, este foarte simbolic faptul că are loc într-un centru turistic – un paradis turistic – într-o țară care încalcă majoritatea drepturilor fundamentale ale omului – și mulți lideri mondiali sunt prea ocupați pentru a merge acolo”, a adăugat ea.

Adresându-se miercuri dimineața despre relatările privind ideile sale politice în noua carte, ea a postat pe Twitter:

Thunberg a atașat o imagine a unui fragment din carte alături de postare, despre care a spus că este interpretarea ei despre „sisteme și ideologii”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, a...

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro Un cetățean...

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova Radu Savopol, cofondatorul rețelei de cafenele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.